Slagelse sagsøges i sag om omsorgssvigt

For første gang skal retten afgøre, om en kommune, som groft har svigtet anbragte børn, kan stilles til regnskab. Det sker i den nærmeste fremtid, når landsretten indkalder Slagelse Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sagen er anlagt af to oprindelig palæstinensiske søstre, som sammen med to andre søstre var anbragt i en plejefamilie i årene 1999 til 2005. Pigerne var fra 4 til 8 år, da de blev anbragt, efter at deres psykisk syge far havde dræbt deres mor.

Under opholdet hos plejefamilien blev pigerne udsat for vold og ydmygelser - og to af pigerne blev fra 6-11-års alderen groft misbrugt seksuelt. Plejefaren modtog i 2008 en byretsdom for vold og overgreb, som landsretten senere stadfæstede. Pigerne fik i den forbindelse en erstatning på henholdsvis 10.000, 30.000 og 70.000 kroner, som advokatens salær på 25.000 kroner skulle trækkes fra.

Mens pigerne var anbragt, kom der løbende underretninger om, at noget var galt, men Skælskør Kommune, som først havde sagen, og derefter Slagelse Kommune fulgte ikke op på dem, skriver Politiken Søndag. Tilsynet med familien var yderst sporadisk - den tilsynsførende talte kun én enkelt gang med børnene, og til sidst i anbringelsen kom det frem, at den tilsynsførendes rapporter udelukkende byggede på de statusrapporter, plejeforældrene skrev, og ikke på hendes egne observationer.

Skriver selvbiografi

En af sagsøgerne, 22-årige Sapran Hassna, forklarer, hvorfor retssagen er vigtig for dem:

- Den ville betyde, at kommunen anerkender det, de har gjort, og vedkender sig sit ansvar, siger Sapran Hassna. Hun er i dag universitetsstuderende og udgiver nu en selvbiografi om sin og søstrenes barndom.

Hendes advokat, Mads Krøger Pramming, glæder sig over, at sagen bliver betragtet som principiel, så den begynder i landsretten:

- Kommunen svigtede totalt. Vi kan dokumentere, at kommunen i over 1 år slet ikke førte tilsyn med plejefamilien, og det skal sammenholdes med, at det var en plejefamilie, som var uerfaren, og at der var tale om fire ekstraordinært sårbare børn, som lige havde været igennem, at deres far havde slået deres mor ihjel. Der var al mulig grund til at føre et tæt tilsyn, siger advokaten til avisen.

Støtte fra Børns Vilkår

Sagen kommer for retten som følge af, at Børns Vilkår i 2012 fik 8 millioner kroner fra satspuljen til at hjælpe ofre for kommunalt svigt med at søge erstatning. Direktør i organisationen Rasmus Kjeldahl mener ikke, at sagen er forældet, fordi det ofte er senere i livet, at børnene indser de svigt, de har været udsat for, og derfor kan søge erstatning. Han fremhæver derfor, at en retssag vil have principiel betydning.

 - Med en retssag vil vi få stadfæstet nogle principper for, hvornår en kommune har erstatningspligt over for børn, som er i deres varetægt. Lige nu er vi helt uden retspraksis på området, og det er svært at vide, hvordan loven skal fortolkes, siger Rasmus Kjeldahl.

   


Nyhedsoverblik