Slagelse-borgmester står tomhændet tilbage

En række kommuner får lov til at sætte skatten op - men nogle fik blankt afslag, herunder Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Afslag til Slagelse Kommune

Mange kommuner fik opfyldt et ønske om højere skat til næste år via en særlig pulje. En af taberne blev Slagelse Kommune.

Her havde man søgt om at sætte skatten op med 55 millioner kroner - men kommunen fik afslag.

- Jeg havde håbet på, at der havde været lidt til os også. Men det kan jeg konstatere, at det er der ikke, siger Lis Tribler (S), borgmester i Slagelse.

Mangler 154 millioner kroner næste år

Hun forklarer, at kommunen efter en stor sparerunde i 2011 havde en fornuftig økonomi både sidste år og i år. Men nu er der pludselig et hul i kassen på 154 millioner kroner for 2013.

- Vi har fået en ny udligningsordning og en økonomiaftale, hvor kommunerne har mistet milliarder. Det har åbenbart ramt os ekstra hårdt, konstaterer Slagelse-borgmesteren.

Kriterier opfyldt, mener borgmester

Kommunen havde søgt på grund af tab på den nye udligning og færre indtægter som følge af stigende ledighed. Dermed synes borgmesteren, at man har opfyldt nogle af de kriterier, der skulle til.

- Vi havde søgt for ikke at skulle skære for meget ned på vores service over for borgerne, siger hun.

Man har i kommunen klargjort et budget uden de ekstra skatteindtægter - og de manglende 154 millioner kroner er hentet ind.

Det sker via besparelser på service, herunder kommunens administration. Puljer til udvikling af driften er sløjfet, og anlægsbudgettet skåret ned fra 200 til 150 millioner kroner.

Budget skal overholde kravet om nulvækst i skatten

I kommunernes organisation KL arbejder man på at få det samlede kommunale budget til at overholde kravet om nulvækst i skatten.

- Vi skal have det til at passe med vores aftale med regeringen. Men der er store økonomiske vanskeligheder i nogle af kommunerne, siger KL-formand Erik Nielsen (S).

Kommunerne har for dyre ønsker til nye anlægsprojekter. Dem kan de sætte i gang, fordi de kan låne sig frem på anlægssiden.

Samtidig har mange kommuner ikke penge nok til at nå op på den service, de har lov til. Her frygter man, at regeringen vil skære niveauet ned, hvis kommunerne alligevel ikke kan udfylde den tildelte ramme.

/ritzau/


Nyhedsoverblik