Skrald fra England bliver til varme på Falster

Et skib lastet med affald lagde i dag til kaj i Nykøbing Falster. De 3000 tons engelsk erhvervsaffald skal blive til strøm og varme på Lolland og Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er ikke umiddelbart til at se, at skibet Lady Anna er lastet med skrald, men snuser man indad, er det ikke til at tage fejl af:

- Vi håber ikke, det er til for stor gene for naboerne på havnen, men det kan ikke være anderledes, fortæller Kristian Daugaard, som er afdelingschef i affalds- og energiselskabet, REFA i Nykøbing Falster.

Englænderne betaler

Nede i de ti lastrum ligger der i alt cirka 3000 tons erhvervsaffald, som englænderne ikke selv har mulighed for at brænde og lave om til strøm og varme.

- Så englænderne skal betale for at aflevere affaldet på en losseplads. De penge bliver så i stedet brugt på at transportere det herover og betale os for at brænde det, siger Kristian Daugaard til TV2 ØST.

Affaldsmangel på Lolland-Falster

Det er første gang, at energiselskabet REFA får erhvervsaffald fra England. Hvis det er godt at forbrænde, er det meningen, at englænderne kan sende flere læs tømte skraldespande til Nykøbing.

- Det er fordi, vi mangler simpelthen affald på Lolland-falster for at bruge vores kapacitet (i forbrændingsanlæget, red.) og for at sikre, at der bliver varme nok til borgerne i Nykøbing, fortæller Kristian Daugaard.

Når REFA fra i morgen begynder at forbrænde og omdanne det engelske skrald til for eksempel fjernvarme, vil det kunne dække ét års varmeforbrug i 265 husstande.

Ser man på miljøregnskabet i fragten, så svarer skibets CO2-udledning ifølge Kristian Daugaard kun til cirka fire procent af den energi, som REFA kan få ud af affaldet.


Nyhedsoverblik