Skat går efter lønnen

Rekordmange danskere får tilbageholdt en del af deres løn af Skat, fordi de har skattegæld, skriver Politiken. I gennemsnit måtte 56.370 danskere hver måned se en bid af deres løn blive tilbageholdt i de tre første kvartaler af 2009. Det er 27 procent flere end i samme periode af 2008, hvor antallet var 44.310 personer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 Ifølge direktør i Skat Kim Bak er lønindeholdelse, som fænomenet kaldes i skattetermer, et af de hyppigst anvendte redskaber for Skat.
- Det er en effektiv måde for os at få en del af de stadig stigende restancer ind fra de mange mennesker, der skylder os penge, siger han til avisen.

Årsagen til den store stigning i antallet af lønindeholdelser er, at Skats nye digitale system eIndkomst, der samler
oplysninger om borgernes indkomst ét sted, gør det meget lettere for skattevæsenet at tjekke folks privatøkonomi:

- Det giver os langt bedre muligheder end tidligere for at tilbageholde lønnen hos skyldnere, fordi vi nu kan holde øje med folks indkomst måned for måned - modsat tidligere, hvor vi kun kunne følge med på årsbasis. Dermed kan vi hele tiden løbende se, hvor vi har mulighed for at inddrive penge, siger Kim Bak til avisen.

At modellen er effektiv, fremgår tydeligt af tallene fra Skat: I alt 614 millioner kroner blev inddrevet i de tre første
kvartaler af 2009 ved hjælp af lønindeholdelse - det svarer til over 1.200 kroner hver måned fra hver af de 56.000 berørte borgere. I samme periode i 2008 blev der i alt tilbageholdt 418 millioner kroner. Beløbet er dermed steget med 47 procent på et år.

Kim Bak fra Skat understreger, at skattevæsenet kun snupper pengene, hvis de vurderer, at den pågældende borger har en privatøkonomi, der kan tåle det.


Nyhedsoverblik