Skæve grøntsager i butikkerne

Masser af frugt og grønt bliver kasseret, fordi det ikke har den rette størrelse eller form. En mand fra Holbæk vil ændre vanetænkningen og forhindre madspild.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Agurkerne skal være lige og æblerne pletfri, når de ligger på supermarkedets hylder. Sådan er forbrugernes forventninger, men det betyder, at masser af frugt og grønt bliver kasseret i stedet for at ende i butikkerne. Men står det til Michael Lars Olsen, skal det nu være slut med vanetænkningen. Den 41-årige holbækker er tidligere gulerodsavler og måtte ind imellem kassere op mod halvdelen af produktionen, fordi rodfrugterne var for små, store eller skæve. Der er masser af gode gulerødder, der bliver smidt ud. Det er helt absurd. De har præcis samme kvalitet som de lige og fine, de har samme næringsindhold og samme smag, understreger Michael Lars Olsen. 

For at undgå det store madspild vil han derfor have butikkerne til at ændre vaner og indføre skævt frugt og grønt.

- Når man hører politikerne tale om madspild mangel på ressourcer, virker det absurd, at vi kasserer så meget, bare fordi vi har glemt, hvordan en gulerod ser ud, mener han.

Med sit forslag er Michael Lars Olsen en af tre finalister i kampen om at vinde FDB's Forbrugerpris, en del af Grønne Idépris, der er en konkurrence i gode bud på at undgå madspild. Selv har FDB kun pænt og lige frugt og grønt på hylderne. Men nu overvejes det at indføre det skæve og teste det hos forbrugerne.

- De falder ikke ind under de gængse standarder, som man forventer at finde i butikkerne. For nogle år siden handlede det meget om økologi, nu er der meget snak om madspild. De strømninger er noget, vi skal være med på, siger Mikael Kristiansen, varehuschef hos Kvickly i Holbæk.

Den 20. november bliver det afgjort, om Michael Olsen vinder Forbrugerprisen. Hovedpræmien er på 30.000 kroner.

 


Nyhedsoverblik