Sjællandske virksomheder dårligst til eksport

Foto: TV ØST

Kun fire procent af den danske eksport til udlandet kommer fra Region Sjælland.

Dermed indtager regionen en absolut sidsteplads blandt de fem regioner.

Så rystende lille er den sjællandske andel, at eksperter nu råber op. For det at tænke globalt er så livsvigtigt i dag, at virksomhederne risikerer at dø, hvis de kun sælger deres varer på det lokale marked.

Det mener direktør i Væksthus Sjælland, Mads Váczy Kragh.

- Det er ikke godt nok, at vi har så lav andel af eksporten. Vi skal i gang og vi skal i gang hurtigt. Der skal en mental omstilling til, så man vænner sig til, at en større del af forretningen skal foregå uden for landets grænser, siger han til erhvervsmagasinet ERHVERV Sjælland

Region Nordjylland ligger næstsidst med 7 procent af den danske eksport. Men forskellen fra Sjællands andel og til Nordjyllands eksportværdi er hele 25 milliarder kroner.

Region Hovedstaden står for næsten halvdelen af eksporten, nemlig 49 procent, viser opgørelsen, som Væksthus Sjælland har beregnet ud fra tal fra Danmarks Statistik.

Mads Váczy Kragh påpeger, at forskellene også skyldes opgørelsesmetoden, der måler virksomhederne på, hvor de har hovedkvarter - og det ligger ofte i København.

Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen (S) mener på ingen måde, at man skal tage opgørelsen så bogstaveligt.

- Vi skal vurdere tallene i den kontekst, at en fjerdedel af vores arbejdsstyrke arbejder i Hovedstaden, siger han og mener ikke, at regionen kan sammenlignes med Nordjylland.

- Vi er naboer til en metropol, og den suger arbejdskraft. Men vi skal da gøre alt, hvad vi kan for at øge eksporten, for vi skal leve af at eksportere, siger han til erhvervsmagasinet ERHVERV Sjælland.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App