Sjællændere får kæmpe grundskyldregning

Foto: TV ØST

Grundskylden stiger langt mere på Sjælland end i resten af landet.

Grundskyldregningen kommer til at stige voldsomt for boligejere i Hovedstaden og Nordsjælland.

Skat har offentliggjort nye vurderinger af grundværdierne, som skal være fundament for den fremtidige beregning af grundskylden.

Og der venter en gevaldig ekstraregning de næste mange år for boligejerne på sjælland, viser en analyse fra Nordea. Værst ramt bliver grundejerne i Hovedstaden og Nordsjælland.

- Grundværdierne er steget væsentligt mere i Hovedstadsområdet og Nordsjælland i forhold til resten af landet, og samtidig har husene generelt en højere værdi, hvilket giver en højere grundskyld, forklarer Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom hos Nordea.

Grundskylden udregnes på baggrund af værdien af boliggrunden ud fra en kommunalt fastsat promille.

Listen over de kommuner, der i gennemsnit kommer til at sende de største grundskyldsstigninger ud til borgerne, toppes således af ti kommuner fra Hovedstaden og Nordsjælland.

Kigger man i bunden af listen, finder man ti jyske kommuner.

I enkelte kommuner har skat ifølge Nordea hævet grundvurderingerne med 60 procent, og det overrasker banken.

- Skat er gået til stålet, og mange steder i landet ligger grundværdierne nu tæt på det niveau, som en grund rent faktisk koster. Og det er en ny linje i forhold til, hvordan tingene har set ud tidligere, konstaterer Lise Nytoft Bergmann.

Da der er et loft over, hvor meget grundskylden kan stige på et enkelt år, vil der dog gå lang tid før de løftede grundværdier er slået fuldt igennem i grundskylden.

På Frederiksberg stiger den gennemsnitlige grundskyldregning næste år 2778 kroner til 42.471 kroner, og ifølge Nordeas beregninger skal kommunens boligejere forvente lignende stigninger de næste 16 år.

Oven i det forventer Lise Nytoft Bergmann, at smækket vil ramme boligpriserne.

- Det vil helt klart få en indflydelse på boligpriserne i de kommuner, der får et smæk. Jo større smækket er, jo større bliver prisfaldet, forudser hun.

/ritzau/

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App