Salmonella-epidemi hærger Danmark

Antallet af salmonella-udbrud er eksploderet i det første halvår af 2008. Situationen er nu så kritisk, at Statens Seruminstitut ikke tøver med at kalde det en epidemi.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

1049 borgere er i 2008 blevet ramt af salmonella. Og det er markant flere udbrud end i de senere år. Den voldsomme stigning skyldes formentlig en bestemt smittekilde.

- Man kan kalde det her for et salmonella-udbrud. Det er det ord, vi plejer at bruge om den her situation, siger Kåre Mølbak, der er overlæge på epidemiologisk afdeling på Statens Seruminstitut, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Mysterie hvor smitten kommer fra
Årets mange salmonella-udbrud er 427 flere end på samme tidspunkt sidste år og flere end dobbelt så mange som samme tidspunkt i 2006. Og det skyldes som nævnt en enkelt smittekilde.

- Hvis vi vidste præcist, hvad udbruddene kom af, så var det blevet fjernet fra markedet. Vi regner med, at det er noget kød af en eller anden art, der er ude i butikkerne, som folk bliver syge af. Men desværre har vi endnu ikke fundet frem til, om smittekilden er svinekød, pålæg, oksekød, eller hvad det nu kan være, siger overlægen til Newspaq.

Det er ligesom en mordgåde
Der er nu et stort udredningsarbejde i gang for at finde årsagen til udbruddet, men der er endnu ikke sket noget gennembrud.

- Vi leder med lys og lygte efter smittekilden. Men nogle gange kan det være utroligt svært. Det er lidt ligesom en mordgåde, hvor politiet ikke altid kan finde forbryderen, siger Kåre Mølbak.

Tomat-salmonella
Det er ikke kun i Danmark, at salmonellaen hærger. I USA og Canada har der i de sidste par uger været stor fokus på tomater. Dagligvarebutikkerne har ryddet deres lagre, og restauranter og fast-food kæder har serveret burgere uden tomater. Læs mere...


Nyhedsoverblik