Sæler æder fiskernes indtægt

Fiskere i Rødvig på Stevns oplever dagligt, at sæler æder det meste af deres fangst. De frygter, at det kan få konsekvenser og kræver derfor nu en regulering af sælbestanden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Rødvig Havn læsser Elo Olsen dagens fangst af, men det meste er uspiseligt.

- De smadrer fisken, så du ikke kan bruge den, siger Elo Olsen.

Sæler æder nemlig størstedelen af de fisk, der kommer i hans garn.

- Så går de ind og napper ham lige en gang i maven, og så trækker de indvoldene ud af ham, siger han.

I dag er 100 kilo ud af en fangst på 175 kilo gået tabt. Det et tab på 1500 kroner, og i længen kan det få store konsekvenser.

- Det her kan man ikke leve med. Det er for voldsomt. Hvis det her er vejen frem, så kan man ikke leve af at være garnfisker, siger Elo Olsen.

Flemming Let, der også er fisker kender alt til problemet.

- Det er en meget alvorlig sag for os nu med de sæler. De spiser mellem 80 og 90 procent af de fisk, vi fanger. Vi har faststående redskaber, der står ude i vandet. De har nemt ved at fange dem. De svømmer bare langs vores garn og så piller de torsken ud af det, siger Flemming Let.

Men det er ikke kun i Østersøen, at sælerne giver problemer for garnfiskerne. Siden sælen blev fredet i 1977 er bestanden vokset langs de danske kyster. I 1977 var der blot 2000 sæler. I dag er tallet 20.000. Det viser en opgørelse fra Århus Universitet.

- Det er voksende problem. Der har været en problem i flere år, men i de senere år, er det blevet så stort at det truer fiskerne på deres levebrød, siger Kim Kær Hansen, der er næstformand i Danmarks Fiskeriforening.

I Rødvig vil fiskerne have bestanden reduceret.

- Vi er jo nødt til på eller anden måde regulere bestanden af sæler i Danmark. For det er jo ikke kun her i Østersøen, der er problemer, siger Flemming Let.

I Danmarks Fiskeriforening bakker de fiskerne op.

- Vi skal have fat i de relevante myndigheder nu og have en dialog om bestandens størrelse af sælen. Det vil vi gøre ved førstkommende lejlighed, siger Kim Kær Hansen.

Fiskerne håber nu, at der snart bliver sat en stopper for sælernes hærgen.


Nyhedsoverblik