Sådan undgår du influenza

Foto: TV ØST

Influenza-sæsonen står for døren, og der er stor risiko for at blive smittet, hvis man ikke tager sine forholdsregler.

Influenza  er en smitsom virusinfektion, som hvert år rammer tusindvis af danskere. Typisk hærger virusen i perioden november til februar, og ca. hvert tredje år udbryder en egentlig epedemi, som får 10-20 % af befolkningen til at bukke under.

Derfor er der god grund til at at tage sine forholdsregler ved blandt andet at styrke sit eget immunforsvar. Læge og foredragsholder Jerk W. Langer giver følgende gode råd til at undgå at blive ramt af influenza.

Vask hænder: Dit bedste forsvar, som trods sin simpelthed glemmes af alt for mange. Så vask hænderne hyppigt i influenza-sæsonen, ikke mindst efter kontakt med potentielle smittebærere. Brug godt med sæbe og varmt vand. Håndvask beskytter også mod forkølelse. Husk børnenes fingre.

Hold nallerne væk: Lad være med at stikke dine fingre i øjne, næse og mund hele tiden, for det øger faren for at føre virus ind i kroppen.

Hold afstand: En influenza-ramt smitter især indenfor en meter, så hold god afstand, når andre hoster og nyser.

Superfoods: Superfoods er bær, frugter og grøntsager, der optimerer dit immunforsvar. Gå efter dem med kraftige farver, tyk skræl og stor overflade. Så får du aller flest af de aktive beskyttende stoffer.

Stress af: Stress svækker din almene modstandskraft overfor luftvejsinfektioner. Afspænding og ro i sindet styrker omvendt immunforsvaret, hvilket ligefrem kan måles i blodprøver. Også et godt socialt netværk styrker immunforsvaret og herved modstandskraften overfor virus.

Drik vand: Når du er velhydreret, bliver slimhinderne i næsen mere fugtige og fanger virus, inden de gør skade. Det er især vigtigt i tør luft, som har tendens til at udtørre slimhinderne.

Bevæg dig: Bevægelse i dagligdagen styrker immunsystemet og hermed din modstandskraft overfor luftvejsinfektioner, bl.a. indluenza. Så det er endnu en god grund til at komme udenfor. Samtidig får du mere lys, hvilket bekæmper den vintertræthed, der plager så mange.

Se lyst på livet: Et lyst sind i den mørke tid gør det lettere at slippe gennem vinteren uden at få influenza. I et forsøg, hvor raske personer blev udsat for forkølelses- eller influenzavirus, blev mennesker med et positivt syn på tilværelsen sjældnere smittet.

Sov dig stærk: En god nattesøvn – dvs. hverken for kort eller lang – er vigtig for kroppens modstandskraft.

D-vitamin: Om vinteren mangler de fleste af os D-vitaminer, som normalt dannes i huden af solstråler. Tag et dagligt tilskud via en multivitaminpille samt gerne 10-15 mikrogram ekstra.

Drik te: Te, især den grønne, kan reducere influenza-faren, fordi te indeholder sunde stoffer af typen polyfenoler.

Ginseng: Blandt flere hundrede forsøgspersoner bukkede færre under for influenza, hvis de havde taget ginseng-kapsler dagligt i tre måneder.

Undgå røg: Både aktiv og passiv rygning generer luftvejene og gøre dem mere sårbare overfor virus, bl.a. influenza.

(Kilde: http://www.jerk.dk/influenza.htm)

01:51 Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App