Sådan sagde de

Sådan sagde politikerne i deres grundlovstaler. Ritzau leverer her en stribe korte citater fra dagens taler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sådan sagde de i deres grundlovstaler

- De nødvendige og ansvarlige beslutninger er blevet mødt af et massivt kampagneapparat bestående af partier og organisationer, der er kendetegnet ved ulyst til forandring. Jeg vil betegne det som "koalitionen af de uvillige". Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Hvor almindelige indkomster må spare, får den rigeste femtedel flere penge til rådighed. Og den absolut mest velstillede del af befolkningen, den gyldne procent, får i 2014 øget deres disponible indkomst med knap 45.000 kroner på grund af regeringens og Dansk Folkepartis krisepolitik. Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt.

- Mit håb for den næste valgperiode vil være, at også Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti vil tage mere medansvar for at løse Danmarks udfordringer, ligesom De Radikale på det seneste er gået mere konstruktivt i forlig med regeringen og Dansk Folkeparti om økonomiske reformer. De Konservatives formand, justitsminister Lars Barfoed.

- Vi ønsker at samarbejde. Både til højre og venstre. Både før og efter et valg. Vi har sagt det helt åbent meget længe: Vi kæmper for en ny regering med Helle Thorning-Schmidt som statsminister. Men til det hører også et definitivt opgør med blokpolitikken. Og med den intolerance, som den har medført. De Radikales leder, Margrethe Vestager.

- Mit håb er, at et nyt flertal vil betyde en revitalisering af det danske folkestyre. Hvor vi gør op med den snævre blokpolitik, som har plaget vores land i ti år. Hvor vi rækker hånden frem til samarbejde. Ikke bare på Christiansborg, men i høj grad også udenfor de tykke mure. SF's formand, Villy Søvndal.

- Men jo mere flosset planen bliver, desto mere krampagtigt klamrer duoen Thorning-Schmidt og Søvndal til den som skibbrudne på en tømmerflåde. Jamen, den er skam også trykt på flot papir og sikkert også i så mange eksemplarer, at det slet ikke går an at skille sig af med den. Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard.

- Jeg tror, at danskerne er ved at være udmattede af de borgerliges udskejelser og illusionsnumre. De ved godt, at Peter Brixtoftes gamle ven og beundrer Lars Løkke Rasmussen er arkitekten for den golde og usympatiske blokpolitik med Dansk Folkeparti. Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft.

- Det er tankevækkende, at Helle Thorning, der stræber efter landets højeste embede, ikke er i stand til at forklare basale økonomiske sammenhænge. Som for eksempel hvordan hun vil finansiere sin politik. Hvis man vil være statsminister, må man i min bog kunne præstere konkret finansiering, så kassen stemmer. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

- Jeg anerkender Det Radikale Venstres ansvarlighed, da de bakkede op om Venstre og regeringens forslag til en efterløns- og pensionsreform. Men ikke ét eneste sekund under forhandlingerne vaklede Vestagers støtte til en regering med Villy Søvndal og Ole Sohn på nøgleposter. Venstres gruppeformand, Kristian Jensen.

- VKOR's angreb på efterlønnen skal afvises, og forringelserne af dagpengesystemet rulles tilbage. Umiddelbart efter næste valg skal vi suspendere VKOR's afkortning af dagpengeperioden, sådan at de tusindvis af mennesker, der frygter at falde ud af dagpengesystemet i juli 2012, sikres. Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen.

- Det er afstedkommet af de rædselsfulde enkeltsager, man må håndtere, når man oveni at være frihedsminister også er blevet hele Danmarks ledvogter. Det kan af og til føles som Emil fra Lønneberg, den historie, hvor han sidder og vogter leddet, og af den ene bonde får skillinger, af den anden pisk. Udviklingsminister Søren Pind (V).

- Danmark er truet, vi mister arbejdspladser og velstand hver time, og imens bruger Løkke og Thorning Grundlovsdag på at råbe ad hinanden, som var de små skolebørn i kamp om et stykke slik. Er det en fornuftig måde at udvise respekt for Danmark og danskerne på? Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen.

/ritzau/

2011-06-05T15:04:19+0200


Nyhedsoverblik