S vil forhindre privat bibliotek

Socialdemokraterne på Christiansborg er på vej til at kaste grus i maskineriet i forhold til planerne om at privatisere Ringsted Bibliotek, skriver DAGBLADET Ringsted.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Privatiseringen indgår som en del af det store projekt på Nørretorv, hvor det er planen at udvide kongrescentret med biograf og wellness og at samle en række kulturinstitutioner som Historiens Hus og Ringsted Bibliotek.

I den forbindelse er der lagt op til, at biblioteket også skal huse blandt andet en café og en boghandel, og at biblioteket skal være privat ejet og drevet efter en public service-kontrakt i stil med den, der gælder for Danmarks Radio.

Men Socialdemokraterne er modstander af en privatisering og har formuleret et forslag til en national biblioteksstrategi. Og et af elementerne i forslaget er at "sikre at bibliotekstilbuddet fortsat er et kommunalt, gratis tilbud til borgerne".

- Og det flugter jo ikke ret godt med at privatisere hele eller dele af biblioteket i Ringsted. Det, synes vi, er en forkert retning at gå i. Vi vil sikre, at der skal være en fri adgang til, at borgerne kan komme ind til information og viden. Men i det øjeblik, man privatiserer noget, vil den private aktør, der byder ind, betragte det som en forretning, hvor der skal være et afkast. Og der vil selvfølgelig være nogle beslutninger, der træffes ud fra et markedsorienteret hensyn. Det mener vi ikke, bibliotekerne skal være en del af. De skal være en del af vores fælles velfærdssamfund, fastslår partiets biblioteksordfører, Lise von Seelen og tilføjer.

- Der vil komme en anden tænkning ind i driften. Nogle vil ind og lave en forretning på det, og det skal ikke være fokus for et bibliotek. Det er en hjørnesten i vores kulturpolitik, at alle mennesker har lige adgang til at gå på biblioteket.

Forslaget vil blive fremsat efter sommerferien, og partiet håber at kunne samle et flertal, så strategien kan vedtages til efteråret. Men i Ringsted er kulturudvalgsformand Poul Erik Madsen (K) ked af indblandingen.

- Det er ærgerligt, hvis nogen allerede nu blokerer. Det er vigtigt, at fordomme og politiske platforme ikke bliver en forhindring for at udvikle noget, synes han og understreger, at der endnu ikke er besluttet noget.

Men samarbejdet mellem kongres-centret og biblioteket om en række arrangementer og ABM-samarbejdet mellem lokalhistorisk arkiv, biblioteket og Ringsted Museum har vist, at der kan være fordele ved at sprænge rammerne.

- Nu kan vi skabe et langt mere moderne bibliotek, siger han og tilføjer, at det stadig vil være de lokale politikere, der har ansvaret og udstikker rammerne gennem en public service-kontrakt, hvis det altså ender med en privatisering.

/ ritzau /


Nyhedsoverblik