S-SF vil drøfte radikal førtidspensionsidé

Foto: TV ØST

S-SF er åbne over for at drøfte De Radikales forslag om at flytte kommunernes regning for førtidspensionister.

Når førtidspensionister søger mod landets udkantskommuner, skal det ikke gå ud over kommunernes pengekasser.

Det er Socialdemokraterne og SF enige med De Radikale i.

Derfor vil de drøfte det radikale indspark til førtidspensionsreformen, når regeringen præsenterer sit udspil i næste uge.

- Det er da klart. Hvis det kan være med til at løse et problem, er det interessant, og så vil jeg meget gerne være med til at diskutere det. Jeg tror ikke, det i sig selv vil kunne løse alting, men det kan være, det er et af elementerne, siger socialordfører Maja Panduro (S).

De Radikale ønsker at ændre loven, så man fremover skal have sin førtidspension fra den kommune, som tildelte førtidspensionen i første omgang.

I dag skal den oprindelige kommune udbetale førtidspensionen i minimum fem år, men hvis borgerne så flytter, er det den nye kommune, der står med regningen.

Også hos SF er man positiv over for at se på idéen, når man har regnet ud, om "det vil skabe en solidarisk fordeling af udgifterne mellem kommunerne".

Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, afviser derimod idéen blankt og kalder den "en spareøvelse"

- På den ene side tilgodeser man et problem, som kommuner som Lolland eller andre måtte have. Men på den anden side rammer man nogle mennesker, der måske burde have en førtidspension, men som ikke vil kunne få det, fordi kommunen holder igen, siger han.

De Radikales forslag kommer i kølvandet på, at Jyllands-Posten torsdag kunne fortælle, at flere af landets udkantskommuner med Lolland og Langeland i spidsen har dobbelt så mange førtidspensionister som landsgennemsnittet.

På Lolland er mere end 15 procent af befolkningen i den arbejdsduelige alder på førtidspension - og hver femte af dem er tilflyttere fra en anden kommune.

/ritzau/

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App