Rygeregler i modvind

Foto: TV ØST

Regeringens stramning af rygeloven på efterskoler får protester frem i regionen. Både elever og lærere mener, at den i stedet kan få den stik modsatte effekt.

Det er snart slut med rygepauser på Skovbo Efterskole ved Ringsted.

De nye regler betyder nemlig, at der fremover vil være et totalt rygeforbud på alle uddannelsesinstitutioner for unge.

- Jeg synes, det er pisseirriterende, siger efterskoleelev og ryger, Musa Simon Kanteh Mejer.

Selvom ordvalget er lidt et andet - så er skolens ledelse faktisk enig med de rygende elever.

-På det her område bryder loven ind ødelægger nogle gode tiltag, der faktisk allerede er i gang, forklarer Jan Dufke, som er forstander på efterskolen.

På skolen ved Ringsted er der nemlig allerede skrappe regler. Det er kun elever, der er registret som rygere, der må tænde cigaretterne. De har løbende rygestopsamtaler med lærerne, og de må kun ryge lige ud for forstanderens kontor.

- I det øjeblik den mulighed forsvinder, så vil de ryge alle steder. De vil have meget fokus på at komme væk fra stedet for at ryge i byerne rundt omkring og i naboernes haver og så videre, mener Jan Dufke.

Hvis rygningen fremover foregår i det skjulte, så frygter forstanderen, at det kan betyde, at også andre elever vil snige sig til at følge i rygernes fodspor.

Det er regeringen, der sammen med enhedslisten, har besluttet at stramme rygeloven op. Hver femte ung på Sjælland ryger nemlig dagligt, og hos socialdemokraterne ser de kun, at kun et forbud på blandt andet efterskolerne, kan dæmme op for det.

- Det er ikke fordi, jeg underkender de erfaringer, man har gjort sig. Men for mig som politiker giver det slet ikke mening, at der må ryges på en skole, når man er under 18, når man skal være 18 for at få lov til at købe tobak, siger Flemming Møller Mortensen, som er forebyggelsesordfører for Socialdemokraterne.

Tilbage ved Ringsted mener eleverne ikke, at forbuddet kommer til at betyde mindre røg for dem.

- Det vil ikke få mig til at ryge mindre overhovedet, så vil jeg bare gå et længere stykke væk fra skolen for at komme til det, siger Musa Simon Kanteh Mejer.

 

 

02:02 Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App