Ros børnene - så lærer de

Ros, anerkendelse og uddeling af belønningskort til de artige børn giver mere ro i klassen, end når de voksne skælder de frække børn ud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På nogle skoler er det sat i system og gennemført konsekvent. Metoden går under navnet PALS.

En ny undersøgelse fra SFI (det nationale forskningscenter for velfærd), der udkom i går bekræfter, at PALSsystemet giver mere ro, og eleverne er mere parate til at modtage undervisning, når timen starter, fortæller DR Sjælland

Karise skole i Faxe kommune er en af dem, der nu konsekvent arbejder efter de nye anerkendende principper:

PALSkort er en vigtig del, de bruges som belønning og ros for at have opført sig som det forventes. Eleverne får dem, hvis de har været respektfulde, hjælpsomme og ansvarlige.

Kortet puljes sammen med de andre klassen får. Når der er nok, udløser det en belønning, f.eks. en time med fri leg ved computerne eller en lektiefri dag eller uge.

Over 200 regler og forbud er blevet er blevet afløst af langt færre positive forventninger til elevernes opførelse.

Kortene virker, siger lærer og tovholder på en af de skoler, der arbejder ud fra PALSprincipper, Thomas Vestergaard. Han har lavet en undersøgelse på skolen, hvor eleverne følte at de fik mere ros.

- Kortene bliver brugt for at gøre det tydeligt for børnene, at de får ros og anerkendelse fra læreren og lærerne husker på, at de skal rose, når de går rundt med kortene, fortæller han til DR Sjælland.

Thomas Vestergård vedkender dog gerne , at PALSkortene kan lede tankerne hen på, når hunde belønnes med hundekiks. Men siger, at det er vigtigt, at sætte stor fokus på positiv adfærd.

Skoleleder på Kariseskole Birgit Vester fortæller, at de fleste medarbejdere bakker op om arbejdet efter de nye principper, men nogle synes at det er grænseoverskridende og en indgriben i deres måde at være på overfor eleverne.

-I øjeblikket er der plads til det, men fremadrettet er det altså de principper, vi arbejder efter.

 

Det er ikke kun i timen eleverne får anerkendelse og ros, alle personalgrupper har været med i omstillingen, også pedel Klaus Nøddebo. Han synes, at han og rengøringsassistenternes arbejde er blevet mere synligt og den gruppe nu er mere på lige fod med resten af de ansatte.

Regøringsassistenter og pedel bærer altid rundt på PALSkort- klar til uddeling.

SFI afholder en konference på baggrund af deres undersøgelser d. 13.marts. Her forventes det, at mange nye skoler dukker op, så de kan starte efter sommerferien.

PALS står for Positiv Adfærd i Læring og Samspil og stammer oprindelig fra USA, sidenhen er det blevet populært i Norge og Island.


Nyhedsoverblik