Regionsråd efterlyser mere politik

Det er tid til at ændre reglerne, så regionsrådspolitikerne kan følge sager tæt i udvalg og ikke bare stemme i regionsrådet. - Vi er blevet elefanternes kirkegård mener regionsrådsmedlem Freddy Blak.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Politikerne i regionsrådene vil have hænderne op af lommen. Og ikke kun, når der skal stemmes om sager i regionsrådet. De efterlyser mere politisk indflydelse.

- Reelt er størsteparten af medlemmerne i regionsrådene uden indflydelse. De er bare et gummistempel. Vi er blevet elefanternes kirkegård. Med den måde, regionsrådene fungerer i dag, så er jeg lige ved at sige, at man bør overveje, om det ikke bare var en fejltagelse at oprette dem, siger Freddy Blak, tidligere EU-parlamentsmedlem og nuværende medlem af regionsrådet i Region Sjælland som løsgænger.

En kold tyrker

Fakta om regionerne

Danmark har i dag fem regioner: Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Hver region har et regionsråd på 41 medlemmer. Det eneste faste udvalg i regionen er forretningsudvalget, hvor alle sager behandles, inden de kommer i regionsrådet. Regionerne nedsætter derudover særlige udvalg fra år til år - for eksempel et udvalg for miljøområdet eller psykiatriområdet.

Regionsformanden er den eneste fuldtidspolitiker i regionen.

De øvrige medlemmer har civile job eller lignende ved siden af deres arbejde i regionen.

Han mener, at de politiske sager reelt afgøres i forretningsudvalget på 15 personer, og derfor blot er til orientering, når de når frem til regionsrådssalen.

- Jeg har siddet mange år i EU-parlamentet, og jeg må sige, det er noget af en kold tyrker at vende tilbage til regionsrådet, siger Freddy Blak.

Interessen er dalende
I dag må regionerne ikke nedsætte faste politiske udvalg, som man kender det fra kommunerne. De laver i stedet udvalg, der skifter fra år til år.

- Lovgivningen giver jo ikke medlemmerne mulighed for at arbejde. Det er en fuldstændig grotesk bestemmelse. Den politiske ping-pong, der skal være med til at stikke kursen ud, kommer til at foregå på et meget spinkelt grundlag. Og jeg er bange for, at interessen for at være medlem af regionsrådet er dalende. Jeg er ret sikker på, at det vil være vanskeligt for alle partier at finde folk, der vil stille op til regionsrådet, siger Johannes Flensted-Jensen (S), tidligere amtsborgmester og nu regionsrådsmedlem i Region Midt.

Retrætepost for udtjente politikere
Poul Erik Mouritzen, der er professor i Statskundskab ved Syddansk Universitet, er i gang med at undersøge styreformen i regionerne. Han siger:

- Politikerne i regionsrådene har mistet muligheden for at være med i dagligdagen på et bestemt område og virkelig dykke ned i det. Derfor er det - især for de menige regionsrådsmedlemmer - svært at se en mening med det, de laver. De møder op til et regionsrådsmøde en gang imellem til en enormmængde sager, som har været forbehandlet i forretningsudvalget, og som i realiteten ikke udsættes for nogen reel behandling på mødet.

I en rapport forudser han og hans kolleger, at regionerne er i fare for enten at blive retræteposter for udtjente politikere eller springbræt for ambitiøse, men uerfarne politikere.

Brug for dybde
Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, indleder torsdag regionernes generalforsamling. Han mener, tiden er kommet til, at regionerne igen får lov til at lave udvalg med politikere, der følger sager på bestemte områder tæt og tager politiske diskussioner inden for hver deres område.

- Der er arbejde nok til politikerne, så giv nu folk mulighed for at sætte en dagsorden, følge den og rette den til. Hvis du skal gennemføre en omlægning af psykiatrien eller den kollektive trafik, så er der brug for nogen, der kommer ned i dybden. Det kræver en indsigt og en dybde, som ikke bare er klaret på det år, et udvalg eksisterer i dag, siger Bent Hansen.

Han påpeger dog, at han ikke ønsker at vende tilbage til udvalgsstyret, som det var kendt i de gamle amter.

- Det skal være en ny form for udvalgsstyre - vi skal ikke bare vende tilbage til de gode gamle dage, siger Bent Hansen.

/ ritzau /


Nyhedsoverblik