Region Sjælland vil væk fra sidstepladsen

Region Sjælland har de seneste år været på sidstepladsen blandt landets regioner, når det handler om at give sukkersygeramte børn mulighed for et lettere liv, ved at tilbyde dem automatiske insulinpumper. Men nu skal problemet løses, siger formanden for Regionens Sundhedsudvalg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Med en automatisk insulinpumpe, kan mængden af insulin justeres ved et tryk på en knap. Det er især

vigtigt for børn, der på den måde undgår de mange stik der eller skal til fo at justerere blodsukkeret efter måltider.

-Det er det eneste rigtige. Vi trykker bare på knapperne, i stedet for at skulle stikke med en kanyle, -siger moderen til to sukkersygebørn, Sonja Panton, fra Fjenneslev.

 

To af Sonja Pantons tre børn har sukkersyge, men hvor den femårige Juli,  næsten automatisk, får sin nødvendige insulin fra  en lille insulinpumpe hun bærer i et bælte, skal den trettenårige Andreas otte gange hver dag have et stik med sin såkaldte ”pind”. Nu vil Andreas Panton gerne slippe for stikkene, og i stedet have en moderne pumpe. Men det har lange udsigter, i hvert fald er der aktuelt ikke en pumpe til Andreas Panton:  

 

-Sygehuset i Holbæk siger, at de ikke har penge til mere end til de 15 pumper de allerede har udleveret, men der er stadig 45 børn på venteliste, - siger Andreas Pantons mor, Sonja Panton, fra Fjenneslev.

 

Andreas er ikke den eneste der må vente. De seneste tal, fra december, viser at der i hele Region Sjælland står halvfems børn på venteliste til en insulinpumpe, og det chokkerer formanden for diabetesforeningen, Professor Allan Flyvbjerg:

 

-Diabetesforeningen har haft Region Sjælland i kikkerten i flere år, og det med at man ikke har løftet niveauet bedre end det er tilfældet, det er bare ikke godt nok, siger professoren.

 

Men måske ændrer situationen sig nu. ledelsen i Region Sjælland besluttede i marts, at øremærke penge til indkøb af de nødvendige insulinpumper. Nu er det op til sygehusene at få nedbragt ventelisterne, siger formanden for Region Sjællands Sundhedsudvalg, Flemming Stenild (SF)

 

 -Jeg har fået bekræftet at ude på børneafdelingerne, -og på de medicinske afdelinger for voksne, er i fuld gang med at få afviklet ventelisterne til insulinpumper til de lægerne skønner er det bedste for, - siger Flemming Stenild.

 

Men formanden for Diabetesforeningen er ikke helt tryg ved de gyldne løfter:

 

-Det lyder rigtig godt, men jeg har hørt de samme meldinger for år tilbage, så jeg vil meget gerne se handling, før jeg tror på det", -siger Professor Allan Flyvbjerg.

 


Nyhedsoverblik