Regeringen vil give landområder flere penge

Foto: TV ØST

Storbyerne skal modtage en langt mindre bid af renoveringspuljen, der nu skal komme de mindre byer til gode.

Renoveringspuljen skal i langt mindre grad komme storbyerne til gode. I stedet skal pengene gå til de små byer i udkanten af Danmark. Det siger minister for by, bolig og landsdistrikter, Carsten Hansen (S), til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Han mener, at de seneste års samfundsudvikling har været hård ved de mindre byer.

- De trænger til en kærlig hånd, og derfor vil jeg give de mindre byer bedre mulighed for at tage hånd om deres byer og få revet deres faldefærdige huse ned, samtidig med at de istandsætter andre steder, siger han.

Pengene skal komme fra to puljer, der indeholder i alt 100 millioner kroner til område- og bygningsfornyelse.

I dag går 77 af de 100 millioner til de større byer og resten til de små. Den fordeling vil Carsten Hansen vende på hovedet, så byer med under 10.000 indbyggere skal have 75 millioner kroner.

Forslaget står dog ikke alene, da regeringen i øjeblikket forhandler om en ny udligningsordning, der vil betyde, at de store kommuner skal aflevere op mod 400 millioner kroner til de mindre kommuner, lyder det.

Derfor er det ikke sikkert, at regerings parlamentariske grundlag, Enhedslisten, vil støtte forslaget. Partiets by- og boligordfører Lars Dohn mener, at de store allerede kommer til at donere mere.

- Så jeg synes, at dette kan virke uheldigt. Jeg er enig i, at vi skal styrke landsdistrikterne, men jeg synes ikke, at det skal være på bekostning af storbyerne, hvor vi ved, at der er behov for at få løftet kvartererne, siger Lars Dohn til avisen.´

Carsten Hansen henviser dog til, at storbyerne fortsat vil kunne få råd til til at renovere bygninger og grønne områder. Det skal ske gennem byfornyelsespuljen på 170 millioner kroner, der er en anden pulje i hans ministerium.

By- og boligordfører Louise Schack Elholm (V) afviser dog forslaget, som hun mener skal dække over, at regeringen tidligere har taget en pulje på 150 millioner kroner af finansloven, som skulle gå til at nedrive faldefærdige bygninger på landet.

/ritzau/

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App