Får våben mod uansvarlige boligspekulanter

Foto: TV ØST

Regeringen vil give kommuner våben mod de boligspekulanter, der har specialiseret sig i at udleje faldefærdige rønner til socialt udsatte.

Det skal være lettere for kommunerne at standse boligspekulanter, der udlejer uhumske og sundhedsfarlige huse til fattige familier.

Det siger Carsten Hansen, der er minister for by-, bolig og landdistrikter til TV 2 Nyhederne.

- Vi har set alt for mange af de her ulykkelige sager med sociale nomadesager, hvor familier uden ressourcer bliver placeret i boliger, der ikke er menneskeværdige. Det er helt afgørende, at vi tager fat på det problem, og derfor vil jeg gerne give kommunerne det redskab, at de nu kan indklage de her udlejere for huslejenævnet.

Som noget nyt skal kommunerne fremover selv kunne hive uansvarlige udlejere i huslejenævnet. I dag er det op til de ressourcesvage familier selv at klage - hvilket meget få gør.

Hvis spekulanterne bliver dømt tre gange på to år, vil de helt miste retten til at udleje boliger.

- Tredje gang man bliver taget i at udleje boliger, der ikke er menneskeværdige, så ryger tilladelsen til at leje boliger ud, siger Carsten Hansen.

Regeringens tiltag modtages positivt i udkantsdanmark - selvom Martin Damm, der er borgmester for Venstre i Kalundborg Kommune og formand for KL's teknik- og Miljøudvalg også forudser problemer:

- Umiddelbart synes jeg, det lyder som et godt forslag, at vi kan prøve at komme nogle af de udlejere til livs, der spekulerer i at udleje faldefærdige ejendomme. Når det så er sagt, så skal vi ind og kigge på, hvordan det bliver stykket sammen, fordi mange af de her udlejninger sker via stråmænd og andet godt. Så det skal jo gerne kunne virke i praksis, siger han.

Socialrådgiverne ser med det nye forslag frem til, at de kan koncentrere sig om det sociale arbejde med de udsatte familier.

- Det vil være rigtig rart for os at få et sted, hvor vi nemt kan komme af med information om at ikke nok med at familien har problemer. Hjemmet virker også sundhedsskadeligt, sådan så vi kan få nogle andre til at handle på den del og vi kan koncentrere os om at lave det sociale arbejde, siger Bettina Post, formand Dansk Socialrådgiverforening.

Carsten Hansen regner med at fremsætte lovforslaget i Folketinget til efteråret. Det betyder, at kommunerne formentlig vil kunne gøre brug af det nye redskab mod boligspekulanterne i januar 2013.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App