Regentparret besøgte Guldborgsund

Regentparret valgte Stubbekøbing og dermed Guldborgsund Kommune som første stop på dette års sommertogt med kongeskibet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var en stor dag på Falster i dag.

Kongeskibet ankom 9.50 til havnen i Stubbekøbing og i løbet af formiddagen besøgte Dronning Margrethe Stubbekøbing Plejehjem, mens prinsgemalen var på motorcykel- og radiomuseet i Stubbekøbing og på virksomhedsbesøg på Hardi International.

Dronningen besøgte også Gunslevholm Idrætsefterskole og der var frokost på Middelaldercenteret klokken 13.

Kort før kl. 15 besøgte dronningen bispegården i Nykøbing Falster, mens Prins Henrik besøgte CELF's levnedsmiddeluddannelse  - og klokken 16 opførte Nykøbing Falster revyen en særforestilling i anledning af revyens 100 års jubilæum. Det skete på havnen i Stubbekøbing

Det officielle program sluttede kort før kl. 16.30, men kongeskibet Dannebrog lægger dog først fra kaj kl. 22.00, da Regentparret tirsdag aften er værter ved en reception ombord.

Gav maleri til Dronningen

Når Dronning Magrethe tirsdag aften sejler fra Stubbekøbing, så er det med et nyt maleri i lasten. Det er førtidspensionist Lone Larsen fra Nørre Alslev, der har malet billedet et portræt af Dronningen.

Prinsgemalen på CELF. Indsendt af Kim Jespersen

 

Regentparret bliver vist rundt på middelaldercenteret. Her skal de blandt se en ridderturnering.

 

Dronningen ankommer til Middelaldercenteret. Indsendt af Lone Vinther Røhmer Boesgaard

 

Prinsgemalen ankommer til Middelaldercenteret. Indsendt af Lone Vinther Røhmer Boesgaard

 

Eleverne på Gundslevholm synger for dronningen inden hun skal se deres opvisning

 

Helt tæt på dronningen. Indsendt af Inge Lavrsen, Stubbekøbing

 

Hvis man skal være prinsesse for en dag er der da ingen bedre lejlighed, end når dronningen er i nærheden. Indsendt af Mads Skjoldby

 

 

Kort efter kl. 10: Regentparret hilser på borgmester John Brædder.

Dannebrog ligger til kajs. Indsendt af Mads Skjoldby

 

Kl. 9.55

Så er Dannebrog kun hundrede meter fra kajen i Stubbekobing. Musikken spiller og flagene blafrer.

 

Kort før kl. 9 havde mange allerede taget opstilling på havnen, så de stod i første række når Dannebrog ankommer med regentparret.

roed_bjaelke_2.jpg
Foto: TV2 ØST

 

roed_bjaelke_2.jpg
Foto: TV2 ØST

Programmet:

kl.    9.30    den Kongelige livgardes musikkorps underholder.

kl.    9.50    Kongeskibet dannebrog ankommer til stubbekøbing havn.

kl. 10.00    modtagelse på kajen. Skoleelev på stubbekøbing skole, silke anna gamborg nielsen overrækker dronningen en buket blomster.

kl. 10.25     regentparret med følge spadserer ad havnen og havnegade til
stubbekøbing rådhus på torvet.

kl. 10.30     regentparret ankommer til stubbekøbing rådhus, hvor  borgmesteren præsenterer regentparret for medlemmerne af byrådet og  byder regentparret velkommen i en  kort tale.

kl. 11.00    regentparret forlader rådhuset.

 

kl. 11.05     Dronningen ankommer til Stubbekøbing Plejecenter.

Stubbekøbing Plejecenter:

Stubbekøbing Plejecenter er bygget og taget i brug i 2006.

Plejecentret erstattede tre utidssvarende plejehjem i den daværende Stubbekøbing Kommune. Plejecentret består af seks bo-enheder indeholdende 10 lejligheder med tilhørende fælles opholdsstue og køkken samt terrasse. Derudover er der på stedet en aflastningsafdeling med plads til fire borgere. boligerne administreres af et boligselskab. Plejecentrets borgere er alle visiteret til en bolig på plejecentret samt til personlig pleje og praktisk hjælp

medarbejderne og borgere planlægger og laver al maden i fællesskab. borgerne betaler hver måned til en husholdningskasse. denne kasse dækker udgifter til kost, rengøringsmidler, tøjvask, inventar, udflugter samt andre løbende udgifter, der forekommer i enhver husholdning.

Ved besøget skal dronningen se plejecentrets administrationsbygning, hvor der er cafeteria, aktivitet, samt træningsfaciliteter.

Herefter går man via plejecentrets torv til Præstemarken 98 for at fremvise borgernes hverdagsliv og aktivitet. Undervejs gøres der et kort ophold på plejecentrets torv, hvor dronningen bliver budt på en forfriskning, mens plejecentrets borgere vil hilse på og synge ”Stubbekøbing valsen”.

kl. 11.40    Dronningen ankommer til Gunslevholm idrætsefterskole.

Gundslevholm Idrætsefterskole:

gunslevholm idrætsefterskole startede med sit første elevhold på 68 elever i august 1984.

skolen blev etableret i bygningerne af den tidligere pigeskole og efterfølgende skolehjem for unge med sociale og skolemæssige færdigheder.

som så meget andet voksede skolen gennem årerne og i starten af 90’erne rundede den 110 elever.

der er bygget en boldhal og en ny spisesal samt anlagt en stor kunstgræsbane.

der er i dag 160 10. klasses elever, som gennem sport, musiske/kreative aktiviteter, faglighed og fællesskab sprudler og modnes.

gunslevholm blev skabt af lokale, og derfor har det også altid været vigtigt for skolen at være en naturlig del af området, sporten samt forenings- og kulturlivet.

Skolens nyeste facilitet er ”spring og Kulturcenteret”, hvor skolen med undervisningslokaler, konferencelokale, spring- og kulturhal dagligt giver skolens elever udfoldelsesrum samt et utal at muligheder for folk udefra. Denne bygning blev en realitet på baggrund af gaver fra bl.a. Mærsk Mckinney Møller fonden

under dronningens besøg i skolens spring- og Kulturcenter, vises et udpluk fra kreative og musiske arbejder samt en lille opvisning af skolens gymnastiklinje.

kl. 11.05    Prinsgemalen ankommer til motorcykel- og radiomuseet, nykøbing
vej, Stubbekøbing.

 

Stubbekøbing motorcykel- og radiomuseum

stubbekøbing motorcykel- og radiomuseum udstiller over 150 motorcykler, 20 knallerter og 60 løse motorcykelmotorer fra 1897 til 2010, og det placerer museet som et af de største i europa.

motorcykelsamlingen indeholder en række af sjældenheder og milepæle fra england, tyskland, usa, Frankrig, danmark, belgien, schweiz, italien, tjekkoslovakiet, sverige og japan.

stubbekøbing motorcykel- og radiomuseum viser den tekniske udvikling, som motorcyklen har gennemgået fra 1897 og frem til i dag, og afspejler samtidig den rolle, motorcyklen har spillet i samfundet, økonomisk, socialt og kulturelt.

Museet blev grundlagt i 1977 i et samarbejde mellem daværende stubbekøbing Kommune og motorcykelsamler og malermester erik nielsen fra Karleby.

i over 20 år havde erik nielsen indsamlet, opkøbt og restaureret motorcykler og ved indvielsen i juni 1977 kunne han  fremvise sin samling af veteranmotorcykler for offentligheden .

i de forløbne 35 år er museets samling blevet større og større, og hvert år kommer der nyheder til.

den store bredde af sjældne mærker og klassiske modeller fra så mange nationer er ganske unik, især set i lyset af den kendsgerning, at de allerfleste af motorcyklerne har en dansk historie og har kørt i danmark.

radiomuseet blev oprettet i 1982 på basis af materiale indsamlet af radiosamleren benny ahlburg.

udstillingen viser en lang række spændende apparater, der afspejler udviklingen inden for radioer, grammofoner og fjernsyn fra år 1900 og frem til i dag.

Prinsgemalen vil bl.a. få fremvist: dansk humber fra 1897, Peugeot fra 1904, el- leham fra 1908, Pierce Four fra 1912, indian fra 1913, husqvarna fra 1934, triumph speed twin fra 1939, nimbus fra 1946, honda Cb750 fra 1972 og yamaha FZr 750 rr fra 1990.

kl. 11.45     Prinsgemalen ankommer til Hardi international a/s, nørre alslev.

Hardi International:

hardi’s grundlægger, hartvig jensen, skabte i 1957 hardi på baggrund af en idé  og en drøm.

idéen var membranpumpen og drømmen  ”hver landmand sin sprøjte”.

Produktionen begyndte i forholdsvis beskedne lokaler i glostrup.

i 1973/74 blev fabrikken i nørre alslev startet op, og det er den største produktionsenhed på ca. 54.000 m².

hovedkontoret, der ligger i taastrup, blev indviet i 1989.

hardi er i dag verdens førende specialist og producent af maskiner til plantepleje og kunne august 2007 fejre 50 års jubilæum.

hardi er en international virksomhed med salg, produktion og produktudvikling i Frankrig, spanien, australien, usa, rusland og danmark. desuden har hardi egne salgs- og distributionsselskaber i skandinavien, tyskland, rusland, usa, Canada og storbritannien samt et tæt samarbejde med importører i mere end 100 lande.

hardi beskæftiger ca. 1.100 medarbejdere på verdensplan, hvoraf ca. 550 arbejder i danmark.

Produktprogrammet rækker bredt med sprøjter fra 1½ l til over 10.000 l i beholderstørrelse og bombredder op til 42 m. hardi har en markedsandel på 8-10 % af verdensmarkedet indenfor sprøjter.

kl. 12.30    Regentparret ankommer til Middelaldercentret, hvor de og inviterede gæster spiser frokost i gæstgiveriet den gyldne svane.

 

MiddelalderCentret:

middelaldercentret er en selvejende institution, som forsker i tidlig teknologi og håndværk og præsenterer resultaterne for offentligheden.

middelaldercentret er et levende museum, hvor gæsterne føres mere end 600 år tilbage i tiden og møder middelaldermennesket i de-res egne omgivelser og på deres egne præmisser.

Ridderturneringer veksler mellem demonstrationer af kastemaskiner og kanoner.

i museumshavnen ligger kopier af datidens skibe, og man kan bl.a. møde den rige købmand i hans store bindsværkshus.

i gæstgiveriet “den gyldne svane”, som er indrettet som spisekvarteret i en større middelalderborg, får man mad lavet efter de originale opskrifter.

Frokostmenu:

1. servering

indbagt laks serveret med grove brød, stærk sennep og smør

2. servering

høns på pind, kværnet hønsebryst bagt med ingefær og fyldt med koldt kryddersmør

3. servering

lufttørret benskinke og pølse af lam og okse. hønsepaté med safran

4. servering

afdryppet tykmælk og marcipankage med anis

Ud over vin vil der være saft af hyldeblomst og kildevand på bordene. Der serveres fadøl / mjød efter ønske

kl. 14.50    Dronningen ankommer til Bispegården, nykøbing F.

 

Bispegården:

i anledning af grundlovsdag er det særdeles relevant, at dronningen besøger bispegården i nykøbing F.

den senere biskop d.g monrad skrev - mens han var sognepræst i Vester ulslev - udkastet til den senere juni grundlov af 1849.  monrad var nemlig politisk aktiv og sad i rigsdagen for de national liberale.

bispegården blev opført i 1850 på foranledning af biskop d.g. monrad.

Bygningen er udvidet ad flere omgange: 1895, 1910, 1992 og senest i 2010. Særligt bemærkelsesværdigt er de gamle stuer, som er udsmykket med Constantin hansens og hilkers smukke oliemalerier.

monrad var biskop i lolland-Falsters stift i to omgange: 1849-54 samt 1871-87. i 1865-69 udvandrede han til new Zealand, hvor han var nybygger.

biskop steen skovsgaard viser rundt i bispegaarden; bl.a. i Fru monrads kabinet og apollons stue - for at slutte i Pompeistuen.

besøget slutter i den nye bygning, hvor dronningen kan se de nye billeder af arne haugen sørensen, som netop er skænket til stiftet af mærsk-fonden.

kl. 14.50    Prinsgemalen ankommer til CelF, Kringelborg allé 7 i nykøbing F.

CelF - Center for erhvervsrettede uddannelser lolland Falster,

Celf er en af region sjællands største uddannelsesinstitutioner med 3.000 årselever, 430 ansatte og en årlig omsætning på 300 mio. kr.

CelF har sine rødder i hele syv forskellige erhvervsskoler på lolland og Falster og kan datere sine rødder helt tilbage til 1853.

CelF har afdelinger i nakskov, maribo og nykøbing.

Prinsgemalen skal besøge CelFs afdeling for tekniske og landbrugsfaglige erhvervsuddannelser og teknisk gymnasium.

På CelF skal Prinsgemalen overvære, hvordan undervisningen på CelFs levnedsmiddeluddannelser foregår. Prinsgemalen vil også selv få mulighed for at demonstrere sine evner i et køkken.

regentparret bliver i øvrigt formiddag og eftermiddag beværtet med små lette retter lavet af grand Cru eleverne og produceret af lokale råvarer.

kl. 15.45     Dronningen og  Prinsgemalen ankommer til Stubbekøbing havn og  fortsætter til fods til de reserverede pladser foran scenen på  havnen. Her er der særforestilling i anledning af Nykøbing F revyens 100 års jubilæum.

 

kl. 16.20     Borgmester John Brædder takker for besøget og derefter går regentparret ombord på Kongeskibet Dannebrog, hvor der senere er reception for særligt inviterede

 

kl. 22.00    Dannebrog afsejler og borgerne hilser regentparret på gensyn.


Nyhedsoverblik