Redningsvest måske skyld i drukneulykke

I går druknede en 62-årig mand ud for Nykøbing Sjælland. Nu undersøger politiet, om hans oppustelige redningsvest var defekt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det smukke forår skaber liv i sejlklubben. Men hvordan står det til med sikkerheden til søs?

- Det er ikke alle, der tænker lige meget over det. Man kan hurtigt glemme at huske for eksempel sikkerhedsvesten. Det gør jeg da også selv en gang imellem, erkender Karin Rodian, som i dag nød solen fra sin båd i Holbæk Havn.

Så sent som i går gik det grueligt galt. En 62-årig mand fra Næstved var sammen med sin ven sejlet ud for at fiske ved Nykøbing Sjælland, da jollen kæntrede, og de faldt overbord.
Den 62-årige mistede livet, mens det lykkedes hans kammerat at svømme i land og slå alarm. Han er nu uden for livsfare. Nu undersøger politiet, om mandens oppustelige redningsvest var defekt - muligvis på grund af manglende vedligeholdelse.

Gårsdagens ulykke satte i dag nogle tanker i gang om sikkerhed ombord hos sejlerne i Holbæk Havn.

- Det giver bestemt stof til eftertanke. Jeg har selv tjekket mine egne vestes tilstand i dag, fortæller Egon Meling, som er formand i Holbæk Sejlklub.

Oppustelige redningsveste kræver jævnlige eftersyn, og intervallerne imellem eftersynene bestemmes ifølge Søsportens Sikkerhedsråd af producenten selv. 

Men det kan være svært at huske at efterse vesten. Derfor bruger flere i dag skumveste, fordi de ikke kræver eftersyn. Man kan enten efterse sin vest selv eller få det gjort hos en butik, der sælger udstyr.

Og sejlerne i Holbæk har da også gjort sig deres overvejelser i valget af sikkerhedsvest.

- Vi tør simpelthen ikke bruge de oppustelige veste, fordi der er for mange funktionsfejl, fortæller Gorm Dilling-Hansen, der i mange år har haft sin båd i Holbæk.

Politiet ved endnu ikke, om netop vesten bærer skylden for gårsdagens ulykke, men det vil den nærmere efterforskning vise i løbet af de kommende uger.

Du kan selv gøre meget for at sikre, at dit redningsudstyr er i orden.

- Først og fremmest: hvis du har en oppustelig redningsvest, så skal den tjekkes efter producentens anvisninger.
- Desuden er det vigtigt, at vesten passer til både din vægt og størrelse.
- Den skal være rød, gul eller orange. De farver er nemlig mest synlige.
- Redningsveste skal ifølge reglerne have både reflekser og plasticfløjte, men det er en god idé også at have lys på vesten.
- Og hvis din vest er med skum, så undgå at sidde på den. Ellers risikerer du, at den mister sin opdrift.

Du kan også læse mere om sikkerheden til søs her:

www.sejlsikkert.dk og på www.soesport.dk/


Nyhedsoverblik