Radikale: Ny regering skal forhindre skybrudsskader

Foto: TV ØST

De Radikale vil have, at en ny regering gør aktiv indsats for at forhindre store skader som følge af skybrud.

Det kaos, som opstod i en lang række danske kældre efter sommerens massive skybrud, skal i fremtiden kunne undgås.

Det mener De Radikale, som efter folketingsvalget på torsdag vil have en ny regering til at foretage nogle helt lavpraktiske foranstaltninger, så danskerne kan se, om lige netop deres hus er i særlig fare for at blive ramt af vandskader.

Helt konkret skal der laves et såkaldt "oversvømmelses-risikokort", som skal vurdere risikoen for oversvømmelser i et bestemt hus eller i et bestemt område. Kortet skal opdateres løbende som klimaet ændrer sig.

- Hvis man skal forhindre, at man ikke får vand de steder, hvor man ikke vil have det, så skal man forberede sig på, hvor vandet kan løbe hen.

- Der vil man kunne se hus for hus, hvordan man gør. Teknologien er der. Nogle kommuner gør det allerede. Det, der er vigtigt, er at få overblikket, siger De Radikales politiske leder, Margrethe Vestager.

Forslaget er en del af De Radikales klimaudspil, som også indeholder forslag om renovering af kloakker, så de kan håndtere mere vand end i dag, samt etablering af nye naturområder, der skal virke som "buffer" for ekstreme skybrud.

Desuden vil De Radikale have den såkaldte stormflodsordning, der giver erstatning ved store vandskader fra søer, vandløb og vandstandsstigninger, udvidet til at omfatte vandskader fra skybrud.

Partiet vil endnu ikke sætte kroner og ører på, hvad deres klimaudspil vil koste. Til gengæld vil danskerne kunne spare penge på at få et overblik over de steder, som er i risikozonen ved et fremtidigt skybrud, siger Margrethe Vestager.

- Vi har ikke sådan noget med, at det er millioner og milliarder, der skal afsættes til det her. Det her er et rigtig godt eksempel på, at viden gør, at investeringer, som alligevel skal foretages, bliver mere rentable.

00:44 Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App