Rådne roer varmer i Kettinge

I Kettinge skulle forsøget med et halvt år gamle, rodne og frosne roer mandag stå sin prøve. Det er biogasanlægget, som vil omdanne dem til varme og strøm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

600 tons rådne og frosne roer skal sørge for varme og elektricitet i Kettinge og Nysted på Lolland. Det er Refa Kettinge Forsyning, som for et halvt år siden fik de frostskadet og rådne roer.

Roerne har været ensilerede - de har ligget under plastik og har ikke fået ilt. Derfor stopper gæringsprocessen og roerne kan holde sig i lang tid.

- Vi bruger dem til at lave varme og strøm til vores borgere her i Kettinge og Nysted. Her over sommeren skal det bruges til at lave energi, siger Rolf Christensen, som er sektionsleder hos Refa Kettinge Forsyning.

Forsøget med roerne er det første i Danmark, som skal omdanne dem til biogas og levere elektricitet og varme. De mange roer kan holde indbyggerne i Kettinge og Nysted forsynet med strøm og varme i tre til fire uger.

Lugter mindre

Sukkerroerne tilføjer energi til gyllen i biogasanlægget. Efter processen lugter gyllen mindre og er ikke så skadeligt for ozonlaget. Og gassen fra gyllen bliver opbevaret og sætter gang i to store motorer.

Motorerne bliver drevet af gassen og 3/4-dele af den energi den producerer, bliver til el og resten bliver til varme.

De 600 tons roer var ikke allesammen lige gode.

- Når vi kommer længere ned, ser det bedre ud, men det øverste lag er ikke godt. Det er i dårligere stand, end jeg havde håbet, siger Rolf Christensen.

Men selv de dårligste roer kan bruges til at udvinde biogas.

Til næste år regner Refa Kettinge Forsyning med at prøve at udvinde energi ud af roetoppe, som bliver sorteret fra, når roerne skal bruges på sukkerroefabrikkerne.


Nyhedsoverblik