Rådne rønner skal sparke gang i yderområderne

Landdistriktsministeren vil skabe en friboligordning, der skal skabe liv på landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De mange tusinde faldefærdige og usælgelige øde huse i landsbyerne kan være guld værd for samfundet, hvis de ikke bliver revet ned, mener regeringen. Ifølge et nyt notat udarbejdet af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter planlægges en storstilet redningsaktion, der skønnes at kunne skabe op imod 7000 nye job ude på landet. Det skriver Jyllands-Posten.

Der er tale om en såkaldt friboligordning, og den betyder ifølge minister for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen (S), at helårshuse solgt som fritidshuse vil kunne ændre status til helårshuse igen, hvis ejerne ønsker det.

Dermed får kommunerne mulighed for at ophæve bopælspligten, som ellers har gjort mange huse i yderdistrikterne umulige at sælge, og som derfor bæren en stor del af skylden for uddøende landsbyer. Ministeren mener, at statusændringen både vil skaffe flere turister til yderområderne, og at det samtidig vil lokke de ældre til at flytte derud.

- Vi tror, at mange af husene vil blive opkøbt, gjort i stand og udlejet. Samtidigt er jeg overbevist om, at mange ejere vil foretrække at flytte ind i deres fritidshuse permanent, den dag de ikke mere behøver at gå på arbejde, siger ministeren til avisen.

En opgørelse fra boligportalen Boliga viser ifølge Jyllands-Posten, at der nu er 5253 huse til salg til under 700.000 kroner. Over halvdelen har haft et salgskilt i indkørslen i mere end et år. 36 procent af boligerne ligger på Bornholm, mens Mors topper med hele 44 procent af husene. Hvis det kan lade sig gøre at sælge disse boliger som sommerhus, anslår ministeriet, at alene istandsættelsen af dem vil skabe mellem 2000 og 4000 job fem år, skriver Jyllands-Posten.

 


Nyhedsoverblik