Præster vil have færre gudstjenester

Foto: TV ØST

Søndagsgudstjenester er ikke, hvad de har været. Nogle steder dukker der ofte ingen eller meget få mennesker op. Aflys nogle af gudstjenesterne, lyder det nu fra kirkens egne rækker.

Det er for dyrt at betale for organist, kirkesanger og præst, hvis der kun dukker to op til søndagsgudstjenesten. Pengene kan bruges bedre, mener en gruppe præster. En af dem er sognepræsten i Benløse Kirke.

Hendes egen kirke er velbesøgt, men sådan ser det ikke ud, når hun er vikar for en syg præst i et af landsognene i nærheden.

- Når jeg kommer derud, så er det ikke ualmindeligt, at der kun kommer ganske få i kirke, siger Majbritt Breinholt Christensen

 

En af forklaringerne kan være, at de lokale kirkegængere helst vil til gudstjeneste med den præst, de kender.
Men så bør vikargudstjenesterne spares væk, mener Majbritt Breinholdt-Christensen:

- Graveren er stået tidligt op for at hejse flaget, dække alterbordet og varme kirken op og organisten har øvet sig. Det er altså sådan lidt... Det føles demotiverende, fortæller sognepræsten.

Sidste år blev 238 gudstjenester aflyst her i regionen, fordi kirken var tom.
Det får Majbritt Breinholdt-Christensen og tre andre præster til at tage bladet fra munden i Kristeligt Dagblad i dag.
De kalder de tomme eller halvtomme kirker for spild af penge og ressourcer, og biskoppen i Roskilde Stift er enig:

- Det er noget skidt, hvis der kommer meget få besøgende. Det skal man tilpasse sine gudstjenester, siger Peter Fischer-Møller og fortsætter:

- Vi skal ikke holde regelmæssige gudstjenester for meget få mennesker.  Så er det bedre at finde ud af, om man det sted måske kun skal holde gudstjeneste en gang hver 14. dag, en gang om måneden eller kun til højtiderne.

Biskoppen forklarer, at kirkerne i Roskilde Stift for nylig har fået mulighed for at aflyse nogle af søndagsgudstjenesterne og for eksempel ændre dem til hverdagsgudstjenester og aftengudstjenester.

Majbritt Breinholdt Christensens håber, at andre kirker og stift vil følge trop:

- Det kan ikke blive ved med at køre, som det altid har gjort. Samfundet er noget andet, menneskene er nogle andre, siger hun.

02:05 Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App