Politisk flertal vil gribe ind mod stamcelleklinik

Flere sundhedsordførere vil have sundhedsministeren og myndighederne til at gribe ind over for klinikken Emcell, der bondefanger danske patienter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sundhedsministeren og myndighederne må gribe ind over for klinikken Emcell, der bondefanger dødeligt syge danske patienter. Sådan lyder opfordringen fra et stort flertal af sundhedsordførerne på Christiansborg, skriver 24timer.

- Luk Emcells hjemmeside og drag den danske indehaver til ansvar, siger DF's sundhedspolitiske ordfører, Liselott Blixt, til 24timer.

Det sker, efter at Sundhedsstyrelsen har meddelt, at den ikke vil efterkomme en række patientforeningers ønsker om at informere de syge patienter om den udokumenterede, eksperimentelle og farlige stamcelleterapi i Ukraine.

- Det er nu engang i Sundhedsstyrelsen, at vi har noget sundhedsfagligt ekspertise, som også skal være med til at rådgive og vejlede danskerne, siger Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, der opfordrer styrelsen til at komme i gang.

Også SF opfordrer til handling:

- Det er vigtigt, at man sikrer danske patienter, som søger udenlandsk eksperimentel behandling, bedst muligt ved god information om muligheder og ikke mindst om risici og mangel på evidens. Så det vil jeg tage op med ministeren, siger Jonas Dahl, sundhedspolitisk ordfører i SF, til 24timer.

 

Og fra De Konservatives sundhedspolitiske ordfører, Benedikte Kiær, lyder det.

 

- Det synes jeg helt klart, at sundhedsministeren skal gå ind i. Hun skal tale med sine kolleger i EU om, hvad man kan gøre fælles for at stoppe det, og oplyse borgere om, at det er et firma, som bondefanger folk, siger Benedikte Kiær til 24timer.

De sundhedspolitiske ordføreres meldinger kommer, efter at en række danske patientforeninger, som for eksempel Diabetesforeningen, Scleroseforeningen og Alzheimerforeningen, tilsyneladende forgæves har bedt Sundhedsstyrelsen om hjælp.

Foreningerne ville have styrelsen til at bistå danske patienter med en mere retvisende og objektiv information om de behandlinger, som Emcell og klinikkens danske agent, Lotte Nielsen, tilbyder mod alt lige fra fra kræft til sklerose, Parkinsons syge, aids og dødelige gigtsygdomme til børns hjerneskader efter komplicerede fødsler - hvis man blot betaler 50.000 kroner for en behandling i Ukraines hovedstad, Kiev.

I Alzheimerforeningen begrunder direktør Nis Peter Nissen sine ønsker om, at Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen påtager sig en større og mere aktiv rolle i beskyttelsen af deperate syge patienter, sådan:

- Patienterne skal vide, hvilke risici de løber, og vi skal ikke være blinde for, at den her slags markedsføring vil kunne blive mere og mere offensiv i takt med, at den etablerede forskerverden vil begynde at få resultater med deres stamcelleforskning, som dog er helt anderledes end Emcells kyniske, udokumenterede og farlige udnyttelse af syge mennesker, siger han til 24timer.

Men styrelsens chef for tilsyn, Anne Mette Dons, afviser Nis Peter Nissen og de øvrige patientforeninger.

- Det er der ikke juridisk hjemmel for. Det er ikke en opgave, vi kan eller skal løfte. Vi har nogle generelle advarsler på vores hjemmeside om, at det er på eget ansvar, hvis man lader sig behandle i udlandet. Det burde være tilstrækkeligt, siger Anne Mette Dons til 24timer.

Hendes kontor er dog i færd med at undersøge, om Emcell og Lotte Nielsen overtræder markedsføringsloven.
Men det svar stiller heller ikke SF's sundhedspolitiske ordfører, Jonas Dahl, tilfreds.

- Hvis der virkelig ikke er hjemmel i loven til at lave den form for information over for bevidst bedrageri med fuldt overlæg, vil jeg tage det op med ministeren. For det er åbenlyst, at der skal ske noget. Vi må have speedet processen op, siger Jonas Dahl til 24timer.

Også en af Danmarks førende stamcelleforskere, overlæge Mustapha Kassem fra Odense Universitetshospital, støtter patientforeningernes bønner.

-Sundhedsstyrelsen skal være mere aktiv. Det ser jo ud til, at flere og flere rejser til Kiev, så myndighederne må arbejde med at advare og fortælle befolkningen, hvad danske patienter risikerer på de kommercielle klinikker. For det er meget farligt, og de er helt uden vilje til dokumentation, siger Mustapha Kassem til 24timer.

Han har selv forgæves forsøgt at få oplysninger hos Emcell om de behandlinger, som de sælger til danske patienter for cirka 50.000 kroner pr styk.

/Ritzau/

 


Nyhedsoverblik