Politiet kan holde fri på en 'øv-dag'

Siden sommer har 100 politifolk i Ringsted kunne ringe til stationen og sige 'øv', for derefter at nappe en time mere under dynen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De behøver ikke at melde sig syge eller forklare sig, hvis de føler et akut behov for at blive hjemme.

Det skriver Avisen.dk.

- Hvis man ringer og siger 'øv', har man i princippet ret til at holde fri, forklarer stationsleder Johnny Nilsson fra lokalstationen i Ringsted.

Projekt Øv er en del af et pilotprojekt, som Midt- og Vestsjællands Politi har sat i værk for at sparke sygefraværet i politikredsen ned. Den tabte i 2010 arbejdskraft svarende til 62 årsværk til sygdom.

Øv-dage ryger ikke på sygekontoen, men tæller som fridage eller afspadsering.

I Ringsted, forklarer stationsleder Johnny Nilsson, at ordningen blev mødt med skepsis da ledelsen indførte den:

- Den store skræk var, at alle ringede juleaften og sagde 'øv'. Hvis den slags forekom ofte kunne det splitte sammenholdet i personalegruppen og få folk til at kigge skævt til vedkommende, der altid sagde 'øv'.

Men skrækscenariet blev gjort til skamme. For siden sommer er der kun registreret tre eller fire tilfælde af egentligt 'øv'.

Effekten ukendt

Øv-ordningen, der er et blandt flere andre tiltag, som afprøves i Ringsted, skal evalueres til foråret. Derfor kan man endnu ikke sige noget om øv-dagenes effekt på sygefraværet.

Professor Niels Christian Westergård Nielsen fra Aarhus Universitet, der forsker i sygefravær, tror mest på, at øv-dagene kan have en slags inddirekte effekt på sygefraværet.

- Vi har ingen ekstakt viden om effekten af øv-dage, siger han.

Han peger på, at alene det at skabe et fokus omkring sygefravær ofte viser sig at påvirke det i en positiv retning.

Ikke desto mindre håber sektionsleder i HR-afdelingen i Midt- og Vestsjællands Politi, Stella Østerhaab, at øv-dagene bliver udbredt til hele plitikredsennår ledelsen skal tage stilling til evalueringen.

- Man skal altid arbejde på at få sygefraværet længere ned. Det er svært at sige, om det er et for højt sygefravær, men der ligger nogle ressourcer at hente i sygefraværet, siger Stella Østerhaab.

Tilbage på politistationen i Ringsted er Johnny Nilsson glad for retten til at lade politiuniformen hænge, hvis fruen har forladt dig eller familien rammes af sygdom.

- Det er en god rettighed. Ingen tvivl om det. Det giver en større fleksibilitet for den enkelte medarbejder og kan sikre balancen mellem arbejdsliv og privatliv for den enkelte, siger Johnny Nilsson.

Det samlede sygefravær i hele politiet svarer til at lukke Fyns Politi i et år.


Nyhedsoverblik