Politiet bryder Hundeloven

Dyrenes Beskyttelse mener, at politiets lange arm er lige lovlig lang. Dyrevennerne beskylder politiet for at bryde Hundeloven, fordi politiet vil aflive en kamphund, som en uafhængig dyrlæge har erklæret "normal" i en adfærdstest.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Michael Samuelsens hundehvalp hedder Gangster og er fem måneder gammel. Gangster er et gadekryds, der om kort tid bliver forældreløs.

- Det er uretfærdigt, siger den 28-årige hundeejer fra Kirke Stillinge ved Slagelse til TV2 ØST.

Hvalpens mor, Tulle, er blevet aflivet, og hvis det står til politiet, skal hvalpens far, Teico, lide samme skæbne. Gansters forældre er kamphunde. En sensommeraften for fire måneder siden løb de hjemmefra og angreb labrador-hvalpen Lucky. Hvalpen døde samme aften af de skader, den havde fået.

Dengang sagde Luckys ejer, Dorthe Henriksen, sådan her:  

- De lå bare og kiggede på mig med bedende øjne, mens den mere eller mindre forblødte på fortovet. 

For at få en professionel vurdering af hundenes farlighed fik politiet dengang en hundesagkyndig - altså en uafhængig dyrlæge - til at adfærdsteste dyrene. Tulle blev erklæret utilregnelig og aflivet. Teico derimod fik dyrlægens ord for at være, som hunde er flest.

- Jeg har det skidt med, at mine kamphunde har været skyld i en anden hunds død, siger Michael Samuelsen, mens han klapper Gangster. Han fortsætter:

- Men jeg blev glad, da jeg fik at vide, at det kun var tæve, der skulle dø. Dyrlægen anbefalede nemlig, at hanhunden fik lov til at leve på betingelse af, at den går med mundkurv og snor uden for min bopæl. 

I dyrlægens konklusion - en rapport, som TV2 ØST har fået indsigt i, står der:

"Teicos adfærd overfor mennesker og andre hunde i denne test er normal og uden truende eller aggressiv karakter. Dog viser episoden med Lucky, at han kan påvirkes af Tulles opførsel".

- Tulle var utilregnelig, så det var godt, at hun blev aflivet. Men jeg synes, at det er under al kritik, at politiet vil slå en rask og normal hund som Teico ihjel, fortæller hundeejeren fra Kirke Stillinge.

Politiet mente nemlig at være klogere på hunde end den dyrlæge, som justitsministeren har udpeget til jobbet. I hvert fald afgjorde Rigspolitet midt i december, at hunden skal have en dødbringende sprøjte. Til store forargelse for både ejer og Dyrenes Beskyttelse.

- I bemærkningerne til Hundeloven står der, at politiet ikke må lade en aggresiv hund aflive, hvis der er grund til at antage, at risikoen for, at hunden forvolder skader, på forsvarlig vis kan afhjælpes ved f.eks. at give besidderen et pålæg om, at hunden skal være forsynet med forsvarlig mundkurv og føres i snor, når den færdes offentligt", fortæller Torben Elmedal, der er kredsformand for foreningen i Holbæk, til TV2 ØST.

Michael Samuelsen har klaget til det lokale politi og Rigspolitiet, men har fået afvist sine klager. Teico ska dø fordi politiet - altså i strid med dyrlægen - vurderer "at hunden også fremover kan være farlig, f.eks. hvis den kommer i en lignende situation".

- Jeg forstår ikke, at politiet ved bedre end dyrlægen. Så vidt jeg ved, har ingen af dem gået på Landbohøjskolen, siger Michael Samuelsen, Teicos ejer, med et skævt smil.

Torben Elmedal supplerer:

- Det er som om, at politiet er under politisk pres for at vise handlekraft over for farlige hunde, så nu skal alle hunde, der bider, pinedød aflives.

Politiet afsagde "dødsdommen" midt i december, men Teico er endnu ikke blevet aflivet.

Dyrenes beskyttelse håber, at politiet vil tænke sig godt om, før den afliver Teico. Foreningen ser allerhelst, at politiet revurderer sagen.

- Jeg er bange for, at den her sag vil skabe præcedens. Hvis der ikke skal en bedre begrundelse til end den her, så skal de danske hundeejere til at passe på deres dyr, fordi det betyder, at alle hunde, der bider andre hunde, risikerer dødsstraf, hvis politiet får kendskab til hunde-slagsmålet, slutter en hovedrystende Torben Elmedal.

TV2 ØST ville gerne have spurgt både det lokale politi og Rigspolitiet, hvordan det kan være, at de ved mere om Teicos farlighed end dyrlægen, men de vil ikke lade sig interviewe.

Birgit Kleis, der er chef i Rigspolitiets juridiske afdeling, siger dog sådan her til TV2 ØST:

- Jeg erkender, at det ser lidt mærkeligt ud, at vi går imod dyrlægens anbefalinger, men jeg kan kun henvise til vores afgørelse. Mere kan og vil jeg ikke sige.

Kun tiden kan nu vise, om Gangster mister sin far. Siden angrebet på labradorhvalpen sidst i august har Teico været "varetægtsfængslet" på en sjællandsk hundepension.


Nyhedsoverblik