Politiet blandes ofte ind i krig mellem skilte forældre

Politibetjente og fogeden bliver stadig oftere kaldt på banen i skilsmissesager. Klimaet mellem forældrene er tit dybfrosent og sprængfarligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Markant flere sager om konfliktfyldte skilsmisser ender i dag i fogedretten - sammenlignet med situationen for blot få år siden.

Samtidig bliver flere børn hentet ved en såkaldt udkørende fogedforretning af en psykolog eller politiet. I 2006 rykkede fogeden ud 25 gange mod 73 gange i 2010, skriver Kristeligt Dagblad.

Udviklingen er sygdomstegn

Udviklingen bekymrer Børns Vilkår:

- Vi lærer børn, at når de bliver hentet af politiet, er det, fordi de har gjort noget forkert, siger souschef Bente Boserup, til avisen.

- Ved de udgående fogedforretninger straffes børnene for det, forældrene har gjort, og det er helt urimeligt, tilføjer hun.

Stadig flere konflikter på grund af ligestilling

Pia Deleuran, der er skilsmisseadvokat og konfliktmægler, oplever også et voksende konfliktniveau mellem stridende forældre:

- Der er flere konflikter mellem forældre end tidligere, og det er den direkte konsekvens af forældreansvarsloven fra 2007.

- Målet med loven var at ligestille fraskilte forældre i deres ret til barnet. Den tænkning er i nogle tilfælde gået ud over barnet, siger Pia Deleuran til Kristeligt Dagblad.

I 2011 behandlede fogedretterne 2376 sager om samvær og forældremyndighed, og det er en stigning på 46 procent siden 2005. Tendensen fortsætter i 2012, hvor fogedretterne det første halve år behandlede 1203 af den slags sager.

Børns Vilkår vil stoppe optrapning

Bente Boserup fra Børns Vilkår mener, at Danmark bør lære af Norge, hvor myndighederne afviser at lade ordensmagten hente børn.

- Vi havde håbet, at partierne bag den netop reviderede forældreansvarslov ville tage problemet op, siger hun.

- Selvom den nye lov indeholder enkelte forbedringer for børnene, så gør den ikke op med muligheden for, at de kan blive hentet af politiet eller fogeden, tilføjer Bente Boserup ifølge Kristeligt Dagblad.

Socialdemokraternes socialordfører, Maja Panduro, erkender, at det kan være dybt traumatiserende for børn at blive hentet af politiet.

/ritzau/


Nyhedsoverblik