Politiet advarer mod salg af ulovligt krudt på Facebook

Politiet opfordrer forældre til at tjekke børnenes fyrværkeri, da ulovligt krudt kan købes på internettet. De seneste dage er flere ulovlige fyrværkerilagre blevet afsløret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Krysantemumbomber, kanonslag og andet ulovligt fyrværkeri kan være let at skaffe på Facebook og andre steder på internettet. Men politiet advarer mod det farlige fyrværkeri, som især tiltrækker unge mænd.

Vicepolitiinspektør i National Forebyggelsescenter ved Rigspolitiet Henrik Framvig opfordrer forældre til at holde et vågent øje med deres børns køb af nytårsskyts.

- Vi ved, at salget af ulovligt fyrværkeri blandt andet foregår på internettet via hjemmesider eller grupper på Facebook.

- Man skal som ansvarlig voksen og forælder interessere sig for, hvad ens børn køber og fyrer af, for hvis ikke det er lovligt fyrværkeri, er der en rigtig stor fare for, at det kan gå galt, siger han til Ritzau.

Flere ulovlige fyrværkerilagre afsløret

Netop Facebook kan for sælgerne være et nemt sted at sælge ulovligt fyrværkeri, fordi Facebook-grupper hurtigt kan oprettes og nedlægges. Dermed kan det være svært at afsløre sælgerne, forklarer Henrik Framvig.

Men for at imødegå salget af ulovligt fyrværkeri på nettet har politiet blandt andet intensiveret overvågningen af sociale medier.

Den seneste tid er flere lagre med ulovligt fyrværkeri blevet afsløret. Så sent som fredag fandt politiet knap 1000 krysantemumbomber, 37.000 kanonslag og fem ton fyrværkeri i form af raketter og batterier på en landejendom ved Jels i Sønderjylland, og torsdag aften blev et ulovligt lager med over 100.000 hel- og halvfærdige kanonslag fundet i Tureby ved Haslev.

Dumt køb

Det er en særdeles dårlig idé at investere i krysantemumbomber eller andet ulovligt krudt, for det er ikke til at vide, hvor kraftigt det er, forklarer Henrik Framvig.

- Man udsætter sig selv for en ret stor fare ved at anvende ulovligt fyrværkeri, fordi det i sagens natur ikke er fremstillet til privat anvendelse, siger han.

- Det, der er farligt ved det, er, at man ikke kender effekten, og man kender ikke omfanget og fremgangsmåden til at anvende det, når man ikke køber lovligt fyrværkeri.

/ritzau/

FAKTA: Fem gode råd der mindsker faren ved fyrværkeri

  • Hvis fyrværkeri ikke håndteres forsvarligt, kan det give øjenskader, håndskader og andre kvæstelser. Både lovligt og ulovligt fyrværkeri kan gøre skade. Her følger fem råd, der mindsker faren ved at affyre raketter, heksehyl og andet krudt:
  • Brug altid beskyttelsesbriller. Hvert år rammes mellem 200 og 300 personer af fyrværkeri i øjnene. Kun ti procent af de alvorligt tilskadekomne i nytåret 2013/2014 havde beskyttelsesbriller på.
  • Brug kun godkendt og aldrig ulovligt eller hjemmelavet fyrværkeri. Godkendt fyrværkeri har et SIK-nummer eller et CE-mærke. Man må ikke indføre fyrværkeri til Danmark fra udlandet, selv om det er CE-mærket.
  • Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden. En ud af fire fyrværkeriskader rammer hænderne.
  • Læn dig ikke ind over fyrværkeriet, og hold sikkerhedsafstanden. På alt godkendt fyrværkeri kan man læse, hvilken afstand man skal holde til fyrværkeriet.
  • Gå aldrig tilbage til en fuser. Den kan gå af, når du mindst venter det.

Kilde: fyrvaerkeri.dk

/ritzau/


Nyhedsoverblik