Politi og sygehus advarede Lolland Kommune

Lolland Kommune bliver kritiseret af en ekspert i sag om tvangsfjernelse af otte børn. Lektor i socialret Simon Thorbek mener, at kommunens indsats har været stærkt kritisabel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tidslinje:

Et overblik over sagen med de ni sammenbragte børn, der torsdag blev tvangsfjernet fra deres forældre.

 

2007: Lolland kommune iværksætter en undersøgelse af familien, der på det tidspunkt har boet er årrække i kommunen

2008: Familien flytter til Skanderborg kommune og senere til Brønderslev

Juni 2009: Brønderslev Kommune modtager en tværkommunal underretning fra Skanderborg Kommune.  Underretningen anbefaler, at der iværksættes socialpædagogiske tiltag over for familien i Brønderslev Kommune.

August 2009: Brønderslev Kommune registrerer folkeregisterflytning for moderen og de ni børn.

November 2009: Kommunen registrerer flytning for faderen i familien.

August 2009 - februar 2010: Kommunen besøger hjemmet tre gange efter aftale med forældrene. Der er et uanmeldt besøg hos familien og to møder med familien på rådhuset.

Februar 2010: Forældreparret - en 36-årig kvinde og en 40-årig mand - anholdes og varetægtsfængsles i fire uger for grov vold og trusler mod en 20-årig datter i familien.

Februar 2010: Af de ni børn i familien er otte under 18. De tvangsfjernes midlertidigt til en plejefamilie.

Februar 2010: Borgmester i Brønderslev Kommune, Lene Hansen (S), anklager Skanderborg Kommune for ikke at have underrettet Brønderslev Kommune om familien. Senere kommer det frem, at kommunen var underrettet.

Marts 2010: Brønderslev Kommune frikender i en redegørelse sig selv for ansvar og konkluderer, at loven skal laves om, hvis kommunen skulle have grebet ind.

Lolland Kommune fik mange advarsler om den familie fra Brønderslev, der torsdag fik tvangsfjernet deres otte børn. Det viser en række dokumenter, som TV2 ØST er kommet i besiddelse af. Lektor i socialret Simon Thorbek fra Den Sociale Højskole i København retter en hård kritik mod Lolland Kommune. Han har set papirerne, hvor det blandt andet fremgår, at forældrene allerede tilbage i 2004 ikke sørgede for børnenes trivsel.

- Jeg mener, at det er stærkt kritisabelt, at der er gået fire år fra, de bliver præsenteret for problemet til familien flytter, uden at det lykkes at få gjort noget ved problemet, siger lektoren.

Familien nåede at bo en årrække på Lolland. Lolland Kommune forklarer, at den i 2007 indledte en undersøgelse, der kunne munde ud i en tvangsfjernelsessag. Men familien flyttede et år efter, inden undersøgelserne var færdige.

Kommunen havde dog allerede problemer med familien mange år før, viser papirerne. I 2004 erklærer kommunen selv familiens hjem for ’totalt uegnet til menneskebolig’. Herefter hjælper kommunen dem med at finde en ny bolig.

Dokumenterne viser også, at både Nykøbing Falster Sygehus og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi advarede om, at børnenes trivsel kunne være i fare.

- Jeg skal derfor udtrykke min bekymring for drengens velfærd overfor de sociale myndigheder, skriver Nykøbing Falster Sygehus til Ravnsborg Kommune (i dag Lolland Kommune) i sommeren 2006. Sådan et brev skal få advarselslamperne til at lyse rødt, mener lektoren.

- Hvis lægen ved, hvad han skriver – og det må vi formode, at han ved – så betyder det, at lægen siger, at han mener, at der muligvis er et tvangsanbringelsesgrundlag, siger Simon Thorbek.

På samme tidspunkt kommer politiet på uanmeldt besøg i familiens hjem. Efter besøget skriver politiet blandt andet følgende til kommunen:

-  De soveforhold, som børnene har er så uhygiejniske og ulækre, at man end ikke kan byde det til sin hund eller kat.

Lolland Kommune vil ikke kommentere på, hvad de har foretaget sig i den konkrete sag. Lolland Kommune fastholder, at de har handlet helt korrekt.

- Jeg vil sige, at vi har gennemgået denne sag for at se, om vi kunne have handlet anderledes. Og det mener vi ikke, at vi kunne. Vi mener, at vi har gjort det godt nok, siger Børn og unge-chef Lotte Christensen fra Lolland Kommune.

Forældrene er sigtet for vold og voldtægt af faderens 20-årige, lettere retarderede datter.


Nyhedsoverblik