Plejehjemsbeboere skal i arbejdstøjet

OPDATERET 17.15: Plejehjemsbeboere skal gøre rent og lave mad for at undgå kedsomhed, lyder det i rapport fra ældrekommissionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Er du pensioneret snedker, skal du have lov til at file spisebordet af, når du kommer på plejehjem, og er du gammel gartner, skal du finde hækkeklipperen frem.

Aktiviteterne på landets plejehjem er ofte alt for få, og det skal der laves om på. Sådan lyder anbefalingerne fra Ældrekommissionen, der efter over et års arbejde torsdag offentliggør en rapport om ældres trivsel.

- De steder, hvor der er svagheder, drejer det sig om, at der skal flere aktiviteter ud på plejehjemmene - der er for dødt simpelthen, siger Bjarne Hastrup, formand for kommissionen og direktør i Ældresagen.

- Der er for mange, der føler sig ensomme, og man er selvfølgelig hjælpeløs, når man kommer til et plejehjem, fortsætter han.

Derfor gælder det om, at personalet har fokus på, hvad de enkelte beboere kan bidrage med.

- Der er jo mange ældre, der kan mange ting og har mange ressourcer. Brug dog de færdigheder på plejehjemmene. Vi har for eksempel hørt om, at tidligere gartnere eller folk, der bare har været interesseret i haven, er blevet inddraget i at passe og pleje haven, siger Bjarne Hastrup.

Ryster på hovedet ude i virkeligheden

På plejecenteret Knud Lavard i Ringsted har de længe arbejdet med netop de ideer. Og her er erfaringerne, at de ældre på plejecenteret for det meste ikke har kræfter til netop de ekstra aktiviteter.

- At beboeren kan vaske sig selv, er med til at vride kluden og selv kan gå på toilettet synes vi altså er vigtigere, end at beboeren er med til at bage boller, siger Lone Jørgensen, der er teamleder på Knud Lavard Centeret.

Hun får opbakning fra Hans Boss, der er beboer på centeret.

- Mange sidder jo i kørestol og kører den med hænderne. Så får de skidt fra gulvet på hænderne, og de kan komme til at overføre det. Så man skal altså lige vurdere hvem der kan hvad, siger Hans Boss.

Samme melding kommer fra formanden for ældreudvalget i kommunen.

- I virkelighedens verden er der jo ikke noget nyt i det, de siger. Det er noget, vi har arbejdet med i mange år. Men de medborgere, der kommer ind på plejecenteret er tit for dårlige - de har ikke kræfter nok, siger Benny Christensen (A) til TV2ØST.

Teknologi skal udnyttes

De ældres andel af befolkningen i Danmark er voksende. I dag bor godt 42.000, der er fyldt 65 år, i plejeboliger og plejehjem, og dermed er der cirka en plejehjemsplads for hver femte dansker over 80 år.

Det stigende antal ældre betyder ifølge Bjarne Hastrup, at det bliver afgørende, at man udnytter velfærdsteknologiens muligheder.

- Vi har set plejehjem, der har kunnet frigøre nogle ressourcer ved at anskaffe sig robotstøvsugere eller strygerobotter, der kunne frigøre personalet, siger han og fortsætter:

- Så har de kunnet bruge mere tid på beboerne og for eksempel spise frokost med dem, mens robotterne sled i det ude på gange og på værelserne.

Ordentlig mad virker

Kommisionen lægger også op til at maden til de ældre skal have et løft. Det har den allerede fået på Knud Lavard Centeret - med stor succes.

- Det giver et større engagement. Både kropsligt og sjæleligt, siger Hans Boss, der er beboer på centeret.

Maden bliver lavet på stedet, og er derfor frisk, når den kommer ud til de ældre. Det er dyrere, end hvis det var lavet i et storkøkken. Men det kan lade sig gøre.

- Det er ikke gratis. Men det kan altså lade sig gøre, hvis man prioriterer det, siger ældreudvalgsformand Benny Christensen (A).

Du kan i øvrigt læse alle kommisionens anbefalinger her.


Nyhedsoverblik