Pia Kjærsgaard er en stemmesluger

Foto: TV ØST

Ifølge de personlige stemmer, der er tikket ind i løbet af dagen, er Pia Kjærsgaard den helt store stemmesluger i Sjællands Storkreds.

Pia K. støvsuger Sjælland for stemmer

Pia Kjærsgaard bliver den store stemmesluger i Sjællands Storkreds med 45.983 stemmer.

Det kan godt være, at Dansk Folkeparti må sluge et valgnederlag og et farvel til Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Men for partiformand Pia Kjærsgaard blev valget igen en stor personlig succes.

I Sjællands Storkreds napper Pia Kjærsgaard ikke mindre 45.983 personlige stemmer - det er kun få tusinde stemmer færre end i 2007, hvor hun var nummer to på Top ti-listen over flest stemmer.

Det er dog ikke nok til at forhindre, at Dansk Folkeparti mister et enkelt mandat i kredsen. Med sig i det nye Folketing tager partiformanden de nuværende medlemmer René Christensen, Karin Nødgaard og Liselott Blixt.

Nuværende medlemmer Colette Brix og Henrik Brodersen ryger dermed ud.

I modsætning til landsresultatet mister Venstre et mandat i Sjællands Storkreds, og det betyder et farvel til de nuværende medlemmer Troels Christensen og Flemming Møller.

Der er genvalg til Bertel Haarder, finansordfører Jacob Jensen, Henrik Høegh, Karsten Nonbo, Louise Schack Elholm, Flemming Damgaard Larsen og Birthe Rønn Hornbech, som lige netop tager det sidste mandat.

Socialdemokraterne beholder partiets syv mandater, og det giver genvalg til Magnus Heunicke, Henrik Sass Larsen, Lennart Damsbo-Madsen, Ole Hækkerup, Mette Gjerskov og forsvarsordfører John Dyrby Paulsen.

Det syvende og sidste mandat tager Rasmus Horn Langhoff foran nuværende medlem Vibeke Grave.

For valgets store sejrherrer - de Radikale og Enhedslisten - byder kredsen på fremgang, så begge partier får to mandater.

Det betyder, at Christiansborg stadig har en Helveg Petersen i folden, selv om den mangeårige minister Niels Helveg Petersen går på pension.

Sammen med De Radikales næstformand Zenia Stampe bliver sønnike Rasmus Helveg Petersen valgt i storkredsen.

Enhedslisten får valgt Christian Juhl, formand for 3F i Silkeborg, og studerende Rasmus Barslund Villumsen.

De Konservatives elendige valgresultat koster også et mandat i Sjællands Storkreds. Det ene som er tilbage, sikrer tidligere økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen sig sikkert foran folketingsmedlem Helle Sjelle.

Også SF mister et mandat, og må nøjes to. Det giver sikkert genvalg til ministeremnerne i en ny regering - gruppeformand Ole Sohn og integrationsordfører Astrid Krag. Dermed er det farvel til Meta Fuglsang, som afløste afdøde Flemming Bonne.

Liberal Alliance får genvalgt folketingsmedlem Villum Christensen.

/ritzau/

 

 

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App