Pedersborgs kirke bliver grøn

Pedersborg Kirke i Sorø skal som den første af de gamle middelalderkirker have et jordvarmeanlæg. Det vil spare kirken kroner og belaste miljøet mindre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En stor gravemaskine skal grave to slanger på tilsammen næsten 1,3 km ned i præstegårdsengen og præstegårdshaven nedenfor kirkebakken. I en meters dybde skal slangen hente varmeenergi, som en varmepumpe fordeler i kirken. På den måde bliver varmeregningen skåret ned til næsten det halve - fra ca. 66.000 til ca. 36.000 kr. om året.

Bibelen siger du skal passe på jorden
For menighedsrådet og præsten i Pedersborg er det afgørende, at jordvarmeanlægget hjælper kirken med at løse en kerneopgave.

- Allerede på Bibelens første side skrives det, at mennesker har fået til opgave at passe på hinanden og på jorden. Det betyder, at kirken i vore dage må være med til at vise vejen for en mere bæredygtig omgang med energi og affald - ikke bare i ord, men også i handling, siger sognepræsten i Pedersborg, Lars Poulsen.

Solceller og mindre CO2
Når jordvarmeanlægget går i gang, er det ikke slut med de grønne planer i Pedersborg. Jordvarmen erstatter den gas, der hidtil er brugt, og derfor skæres CO²-udledningen ned. Men varmepumpen bruger elektricitet, der også er med til at CO²-forurene, så næste projekt bliver at skaffe strøm fra solceller og dermed stoppe CO²-udledningen fra alt andet end alterlysene.

Lige nu arbejder folkene bag Pedersborgs grønne kirke med planer om et solcelleanlæg, der kan levere strøm til både kirkelige bygninger og andre el-forbrugere i Pedersborg, både offentlige og private. Planerne vil være klar i løbet af efteråret efter at det første skridt i retning af CO²-neutral energi er blevet taget af gravemaskinens larvefødder den 16. juli.


Nyhedsoverblik