Patienter lever længere på store sygehuse

Kræftpatienter har en større chance for at overleve, hvis de behandles på et stort sygehus i stedet for et småt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Du har mindre sandsynlighed for at blive rask, hvis du behandles for kræft på et lille i stedet for et stort sygehus.

Har du andre sygdomme oven i kræften, så er de store sygehuse nemlig meget bedre til at sætte ind. Det viser en ny undersøgelse.

Andre sygdomme gør det svært

Patienter med lungesygdommen KOL, og som opereres for tarmkræft på de fem største sygehuse i Danmark, lever længere end de patienter, der opereres på de mindste sygehuse.

Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Overlevelsen efter et år var på 68 procent på de store og 61 procent på de små sygehuse. Forskellen var mest udtalt i starten af perioden, hvor flere patienter blev behandlet på små sygehuse.

Store forskelle på overlevelse

- Der er en forskel på omkring 20 procent efter et år, som man ikke kan sidde overhørig, siger overlæge Reimar W. Thomsen, der har ledet analysearbejdet for Klinisk Epidemiologisk Afdeling.

- I debatten om den stigende specialisering på de store sygehuse har nogle haft formodning om, at det har omkostninger for de kræftpatienter, der fejler mere end en ting.

- Men det kan vores undersøgelse jo ikke bekræfte. Tværtimod klarer KOL-patienterne sig bedre på de store sygehuse, siger Reimar W. Thomsen.

Erfaring gør udslaget

Han peger på, at patienterne kan have fordel af, at de store sygehuse har stor kirurgisk erfaring, gode intensivafdelinger og lungemedicinske specialister.

- KOL-patienter med kræft er en sårbar gruppe med en dødelighed, der er dobbelt så stor som andre kræftpatienter.

- For en afmagret KOL-patient, der har svært ved at få luft, er kemobehandling hård kost. Derfor har de større risiko for at komme på intensivafdeling og i respirator, siger Reimar W. Thomsen.

/ritzau/


Nyhedsoverblik