Pas på ulovlige elinstallationer

Der er massevis af ulovlige og farlige elinstallationer rundt omkring i de danske hjem. De kan være svære at få øje på, men nu får du gode råd til, hvordan du kan komme de ulovlige installationer til livs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For halvandet år siden købte Lars Holm et hus på Hjortholmvej i Tølløse. For et par måneder siden skulle han bygge nyt bryggers. Her opdagede han, at alle elinstallationerne i bryggerset både var ulovlige og farlige.

- Da vi pillede loftet ned, så opdagede vi, at ledningerne var helt smeltede og sorte, siger Lars Holm.
Det var ikke kun i bryggerset, at elinstallationerne udgjorde en direkte brandfare. I stort set hele underetagen måtte der trækkes nye ledninger og laves nye installationer.

- Efter jeg har set elinstallationerne, så er det utroligt, at man har turdet sove her i huset. Det kunne være gået grueligt galt, siger Lars Holm.

Heldigvis opdagede Lars Holm de farlige installationer i tide. Er elkablerne ikke lavet forsvarligt, kan det nemlig få dødbringende konsekvenser.

- Der kan opstå brand inde bag nogle bygningsdele, som man umiddelbart ikke kan se. Det vil sige, at inden man opdager det, så kan det nå at få rigtig, rigtig godt fat. Så det kan altså medføre en stor fare, hvis det ikke er lavet ordentligt, siger Elinstallatør Bruno Stenbæk Andersen fra Kirke Hyllinge, som har fået til opgave at udbedre skaderne i Lars Holms hus.

Faktaboks 2:

Husejerens ansvar

Udbedringerne løber op i en pris på omkring 80.000 kroner. Det er penge, som husejerne selv skal betale. Det er nemlig deres ansvar, at elinstallationerne er udført korrekt og af autoriseret personale.
- Det er altid bruger eller ejer, som er ansvarlig for, at en installation er sikker, men noget af det, som er meget, meget vigtigt, når man taler om elsikkerhed generelt, det er, at man får testet sin fejlstrømsafbryder og meget gerne to gange om året, siger Pressechef i Sikkerhedsstyrelsen Dorthe G. Rasmussen.

Farlige elinstallationer

Lars Holm slipper for selv at betale, fordi de ulovlige installationer ikke blev opdaget, da han købte huset. Men det er stadig vigtigt at få tjekket, at elinstallationerne er i orden. Her gælder det blandt andet, at elinstallationer altid skal tilsluttes af en autoriseret elektriker, og bliver de fejllavede installationer ikke opdaget ved et eleftersyn, så ligger ansvaret stadig hos forbrugeren. En god ide kan ifølge Sikkerhedsstyrelsen være, at man er opmærksom på mange ledninger, dårlige forbindelser og lignende.

Ved at trykke HER kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, og hvad du kan gøre for at sikre dig, at dine elinstallationer er i orden.

 

 


Nyhedsoverblik