Pædagoger skal spotte flere overgreb

Overgreb mod børn skal forebygges med 39 anbefalinger. Socialchefer efterlyser, at kommunerne rykker hurtigere ud, når mistanke om misbrug rejses.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Overgreb skal opdages hurtigere

Dagplejere, vuggestuer og børnehaver skal i højere grad spotte og underrette om børn, der mistrives eller viser tegn på seksuelle overgreb.

Det er nemlig helt centralt for at sikre, at børn, der er udsat for omsorgssvigt, opdages i tide, hedder det i en ny rapport fra ekspertpanelet om overgreb mod børn, der netop har afleveret 39 anbefalinger til socialminister Karen Hækkerup (S).

Færre underretninger fra daginstitutioner og dagplejere

Ifølge rapporten er der nemlig langt færre underretninger fra daginstitutioner og dagplejere end fra skolerne - herunder næsten ingen fra dagplejen.

- Der er ingen tvivl om, at indsatsen for udsatte børn skal forbedres. Det viser de mange forfærdelige sager om overgreb og massivt omsorgssvigt med al tydelighed, siger socialministeren.

Skal forhindre ny Brønderslevsag

Andre anbefalinger i rapporten lyder på børnehuse, der kan opbygge ekspertise på området, og desuden skal kommunerne etablere en central systematisk behandling af alle indkomne underretning. Det skal sikre, at en indberetning fra for eksempel naboer og skoler ikke går tabt, sådan som det blandt andet skete i sagen fra Brønderslev, hvor en søskendeflok blev misbrugt og vanrøgtet i årevis.

Socialchefer efterlyser hurtigere handling

Formand for socialcheferne Ole Pass siger, at flere end 90 procent af landets kommuner i forvejen har opbygget et system, der sikrer, at indberetninger ikke går tabt.

- Men en række konkrete sager har jo desværre vist, at det ikke er alle kommuner, og derfor er det positivt, at det nu slås fast. Det er påkrævet, siger Ole Pass.

Han efterlyser, at rapporten i højere grad slog fast, at hensynet til børnene altid skal veje højst, når der rejses mistanke om misbrug. For selv om der står, at kommunen ikke skal afvente en politimæssig efterforskning, så holder mange socialforvaltninger sig tilbage af frygt for, at mistanken viser sig at være ubegrundet.

- Her er der brug for en mere offensiv tilgang, hvor man siger "tag chancen og ryk ud til den familie". Hellere gøre det én gang for meget end én gang for lidt, siger Ole Pass.

Ministeren vil nu overveje, hvordan anbefalingerne konkret kan følges op, og derefter vil de indgå i regeringens udspil til finansloven for 2013.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik