På vagt i Kosovo

De er langt væk hjemmefra, de 15 soldater fra Sydsjælland og Lolland-Falsters Hjemmeværnsdistrikt der i tre måneder dette forår deltager i bevogtningen af NATOs militærlejr Camp Novo Selo i Kosovo.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sydsjælland og Lolland-Falsters Hjemmeværnsdistrikt har lige nu udstationeret 15 soldater på vagttjeneste i Kosovo. Sammen med en tilsvarende gruppe fra Hjemmeværnsdistrikt Bornholm, har de ansvaret for adgangssikkerheden i den store NATO-militærlejr Camp Novo Selo, lidt nord for Kosovos hovedstad Pristina.

De danske frivillige har en travl hverdag i lejren. På tværs af deres regionale tilhørsforhold er der dannet to grupper, der hver har 24 timeres vagttjeneste. Arbejdet består i adgangskonntrol ved lejrens hovedport, hvor alle må aflade deres våben før de slippes ind, og i patruljering langs lejrens 3,5 kilometer lange hegn. Lige for tiden foregår turen på snesko.

På 10 uger skal folkene nå at sætte sig ind i rutinerne, -så er det hjem igen:

"10 uger er passende. Var det længere tid ville folkene have svært ved at få fri fra deres civile jobs, og 10 uger er trods alt ikke længere tid, end at alle kan opretholde motivationen", siger den vagtdelingens kaptajn.

For første gang i tyve år, oplever Kosovo denne vinter voldsomt snefald og hårde frostgrader. Det gør det til en kold tjans at være vagt. Det har dog ikke taget pippet fra de danske soldater, for både Bornholmere og folkene her fra regionen prøvede sidste år kræfter med tunge snedyner. Et andet regionalt særkende, er ifølge kaptajn Sven (Militæret ønsker ikke at deres udsendte soldatre kan spores på efternavn) at de som udkantsdanskere er vant til at klare sig uden den store luxux:

"Vi er måske ikke så vant til at få i hoved og røv. Vi klarer os med det vi får, resten ordner vi selv"

Hjemmeværnssoldaterne, fra yngste mand til kaptajnen fra Bornholm, har med kyshånd grebet lejligheden til at demonstrere, at hjemmeværnet kan andet end at styre trafik og fylde sandsække. Vagtarbejdet er og bliver, siger kaptajn Sven, hjemmeværnets spidskompetance. En af delingsførerne, Claus fra Bornholm, udlægger teksten sådan her:

" I mange år har vi jo været beskyldt for at være weekndkrigere og madpakkekrigere, men nu er vi jo nået dertil, at der er accept for vores arbejde. Jo det er blevet rigtigt sjovt at være med i hjemmeværnet igen".

De danske hjemmeværnsdistrikter har siden januar 2011, på skift haft tjansen med at holde vagt i Novo Selo. Det nuværende hold er nummer seks i rækken, og til april afløses de af et hold fra Københavnsområdet.

Der har formelt været fred i Kosovo, siden 1999 hvor den Serbiske hær trak sine styrker ud af landet, men flere gange siden da, har de spændinger der er mellem de forskellige befolkningsgrupper i området, udviklet sig til egentlige uroligheder. Aktuelt er situation rolig, men NATO opretholder stadig en række baser i landet, blandt andet for at kunne bistå de lokale myndigheder i bestræbelserne for at opretholde freden. 

 


Nyhedsoverblik