Overfyldte fængsler styres af bandemedlemmer

De ansatte frygter at tage på job på de sjællandske arresthuse. Der er ikke fulgt et stærkere system med de mange anholdte fra bandekrigen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fængselsbetjente bange for at tage på job

Indsatsen mod banderne har sendt hundredvis af rockere og bandemedlemmer bag tremmer. Men dermed er problemerne blot flyttet fra gaden og ind i fængslerne.

- Det er kommet bag på os, hvor stærke fangerne er, hvor mange de er, og hvor ressourcekrævende det er, at mandsopdække den gruppe, siger formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye til DR Nyheder.

49 procent af fængselsbetjentene i de sjællandske arresthuse svarer i en rundspørge, som Fængselsforbundet har foretaget, at arbejdsmiljøet i høj grad er blevet hårdere, efter at der er kommet flere rockere og bandemedlemmer i arresthusene.

Banderne har simpelthen overtaget styringen af arresthuse og fængsler. Ved årsskiftet sad der 357 bandemedlemmer og rockere i landets fængsler.

Frygter vold mod familien

I undersøgelsen svarer syv ud af ti fængselsbetjente, at de har prøvet at stå i en situation med et rocker- eller bandemedlem, hvor de ikke følte, de havde de rette værktøjer til at løse situationen, som de gerne ville.

Mange fængselsbetjente føler sig truet, fordi bandemedlemmerne også har et stort netværk udenfor murene.

- Hvis de vil, kan de køre forbi og skære fingre af fængselsbetjentens kone eller true hans børn eller kaste en brosten ind gennem køkkenvinduerne, fordi det er forholdsvist nemt at finde ud af, hvor folk bor, siger Kim Østerbye.

For at beskytte sig selv, lader fængselsbetjentene banderne vinde magtkampen i fængslerne, siger Kim Østerbye.

- Jeg tror desværre, at en del af os vælger at lade være med at tage den kamp, siger han, og tilføjer, at det så reelt er banderne, der styrer arresthuse og fængsler, siger han.

Stoffer har fri adgang

Derfor flyder det blandt andet med hash, som bliver smuglet ind.

- Hvis personalet er utrygt ved at tage en konfrontation med de grupper, så undlader de måske at visitere dem og deres celler. Så bliver tingene jo ikke opdaget, siger Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye.

I Kriminalforsorgen erkender direktør William Rentzmann, at der er problemer:

- Der er for få ansatte, og fængslerne er ikke indrettet, så bandemedlemmerne kan holdes ordentligt adskilt fra de andre fanger, siger William Rentzmann til DR Nyheder.


Nyhedsoverblik