Olieudslip ved Stevns skal fordampe af sig selv

Olielaget er så tyndt, at SOK forventer, det vil forsvinde ved hjælp af solen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Olieudslippet ved Stevns Klint skal ikke inddæmmes eller opsamles, men blot fordampe ved solens og vindens kraft. Det har Søværnets Operative Kommando besluttet efter, at det tynde lag olie allerede i timerne efter udslippet blev væsentligt reduceret i omfang. Det skriver DAGBLADET Køge.

Da alarmen gik sent tirsdag formiddag, konstaterede SOK's fly, at udslippet var omkring 10 kilometer langt. Men allerede et par timer senere blev omfanget nedgraderet til cirka to en halv kilometer på en strækning fra Stevns Kridtbrud til lidt nord for Højeruplund.

- Vi har fra luften kunnet konstatere, at oliepølen er svundet kraftigt ind og efter alt at dømme helt vil fordampe for solens stråler. Derfor besluttede vi, at der ikke skal foretages inddæmning eller opsugning af olien. En mindre del af olien vil muligvis drive i land på kysten langs Stevns Klint, og her vil miljømyndighederne vurdere, om den udgør nogen sundhedsrisiko, siger stabsvagt Frank Jensen til DAGBLADET Køge.

Hverken SOK eller politiet har nogen ide om, hvem der kan have lækket olien ud i havet. Det er ret dyrt at analysere de prøver, som SOK har indsamlet, og derfor vil der først blive lavet en decideret analyse, hvis der foreligger en konkret mistanke om, hvem miljøsynderen er, forklarer Frank Jensen.

Først senere onsdag ventes svar på, om olien ud for Stevns Klint kan udgøre nogen miljøfare for dyr, fugle og fisk i området. Netop havet ud for Stevns Klint er et populært sted for mange lystfiskere.

- Det positive ved historien er, at den lystsejler, der opdagede olien, slog alarm med det samme. Det er præcis det, som vi opfordrer til gennem vores kampagner, siger kommunikationsmedarbejder Carsten Andersen fra Midt- og Vestsjællands Politi.


Nyhedsoverblik