Oktober rekord kan give kold vinter

Foto: TV ØST

Weekendens rekordvarme vejr betyder, at vi måske kan se frem til en vinter med både kulde og sne. Der er nemlig en sammenhæng mellem høje temperaturer i oktober og en efterfølgende kold vinter, oplyser TV2 Vejrcenter.

I de år, hvor vi har haft de ni varmeste oktoberdage, da har den efterfølgende vinter syv gange været koldere end normalt - og hele fire gange er det endt med en efterfølgende isvinter.

Alene de tre varmeste oktoberdage gennem tiderne i 1978 (24,1°), 1985 (24,0°) og 1995 (24,0°) er alle endt med isvinter få månder efter oktobervarmen havde lagt sig over landet. Fortæller Anders Brandt TV2 Vejrcenter.

Skal man derfor tro statistikken, så kan det således vise sig, at det helt usædvanligt varme oktobervejr kan give en iskold vinter.

Indtil lørdagens 26,9 grader i Store Jyndevad, der nu er dansk rekord for oktober måned, hed oktobers varmerekord 24,1 grader. Den blev målt i 1978 - og mindre end tre måneder efter blev vi ramt af århundredets snestorm, som blandt andet begravede Lolland og Falster i det der senere blev betegnet som 'Vinterkrigen'. Oplyser TV2 Vejrcenter

Snestormen blev i øvrigt starten på en hård isvinter i vinteren 1978-79.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App