Økologer: Let at dyrke god brødhvede

Hvis man skifter afgrøder på marken år for år, så kan det godt lade sig gøre at dyrke brødhvede af god kvalitet uden at gøde for meget, mener økologerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kan sagtens lade sig gøre at dyrke hvede med høj bagekvalitet i Danmark og samtidig skåne miljøet. Økologisk
Landsforening forsvarer nu dyrkning af hvede herhjemme, efter at brødfabrikkerne og møllerne har beklaget, at det er nødvendigt at importere tysk og svensk brødhvede.

Med rigtige sortvalg og godt landmandskab kan man sagtens lave hvede i Danmark med højt protein- og glutenindhold, som egner sig til bagning.

- Det hele er et spørgsmål om det rigtige sædskifte (skiftende afgrøder fra år til år, red.) og de rigtige sorter. Problemet opstår, når man dyrker hvede på den samme mark år efter år, for så er man nødt til at gøde mere og mere for at holde de høje udbytter, siger Anders Lund, formand for Planteavlsudvalget i Økologisk Landsforening.

Ifølge ham er fokus i hele kæden lige fra sortsudvikling over landmandens mark til møllerne og brødfabrikkerne lagt for meget på kvantitet.

- Sædskifte giver bedre kvalitet, og det samme gør forskellige hvedesorter, som ikke kun er fremavlet til at levere store
udbytter, men også en god bagekvalitet. Men udviklingen af de sorter står stille, når hele kæden kun fokuserer på kvantitet, siger Anders Lund.

Han bakkes op af Jørgen Bonde, direktør og indehaver af Skærtoft Mølle, som både dyrker og maler økologisk korn til mel.

- Man vil både blæse og have mel i munden - have ekstremt høje udbytter og højt proteinindhold. Det kan kun lade sig gøre med øget kvælstoftilførsel, siger Jørgen Bonde.

Anders Lund peger på, at de økologiske planteavlere har kvalitetskorn på lager, som møller og brødfabrikker hellere end gerne må købe, så de er fri for at køre til Tyskland eller længere væk efter det.


Nyhedsoverblik