Nyt protestparti for Udkantsdanmark

Et nyt parti vil tale udkantsområdernes sag. Stemmerne skal hentes i hele landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Østjyder og østsjællændere får det hele. Motorveje, uddannelsesinstitutioner, supersygehuse og statsinstitutioner.
Nu skal det være slut, lyder det fra en politisk bevægelse med udspring i Holstebro i Vestjylland. Det skriver Kristeligt
Dagblad.

Formanden for Fælleslisten Vest i Region Midtjylland, Leif Hornshøj, vil forsøge at gøre sit parti landsdækkende og opstillingsberettiget til Folketinget.

Partiet fik lokalt en overvældende succes ved efterårets regionsrådsvalg på sin
modstand mod, at Vestjyllands nye supersygehus skulle ligge i Gødstrup ved Herning og ikke ved Holstebro.

Protesten gav 36.000 stemmer, eller næsten halvdelen af alle stemmer i Holstebro.

Det er i øvrigt også cirka halvdelen af, hvad der kræves for at komme i Folketinget. Så det skal forsøges.

- Vi har allerede fået henvendelser fra Sønderjylland, fra Fyn og ikke mindst fra Sjælland, hvor mange gerne vil være med til at gøre op med centraliseringen, siger Leif Hornshøj.

- Vi er ikke røde eller blå, vi er os selv, siger han om partiets farve. Og indrømmer, at der foreløbig ikke er andet på programmet end kravet om decentralisering.

Før i tiden arbejdede flere politikere sammen i Folketinget på tværs af partiskel for at sikre bestemte geografiske områder i landet. Bedst kendt er den såkaldte "trafikmafia", der i 1980'erne skaffede broer og nye motorveje til store dele af Jylland, selvom der ikke altid var trafikgrundlag for det. Sådan er det ikke i dag.

- Medlemmerne flygter fra især Venstre og Socialdemokraterne her i området, for de lokale politikere har ikke gjort spor for at sikre vores region, siger Leif Hornshøj.

Fælleslisten har i dag over 1200 medlemmer og en tilsvarende liste i Nakskov har 1800 medlemmer, så der er grundlag for at oprette et egentligt parti, mener han.

På Sjælland er det især beslutningen om at placere et nyt supersygehus i Køge og ikke i Roskilde eller Næstved, der har skabt utilfredshed i de gamle partier.  

Chefredaktør Ole Dall fra Skive Folkeblad har også noteret voksende frustrationer blandt vælgerne.

- Der er en fornemmelse af, at politikerne er ved at knække Danmark over i en østdel og en vestdel. Det vil sige, at udviklingen foregår i Østjylland og i Østsjælland, mens resten ikke får del i noget, siger Ole Dall.

Han tilføjer, at det imidlertid er svært for Fælleslisten at bevare gejsten i Regionsrådet i Region Midtjylland.

- Det bliver det store problem for dem, hvis det lykkes at komme i Folketinget. At de er enige om regionalpolitikken, mens de er uenige om alt andet, siger han.

Det tidligere medlem af Folketinget fra Radikale Venstre Poul Erik Christensen advarer på De Radikales hjemmeside landspolitikerne mod at tage alt for let på utilfredsheden i yderområderne.

Noget tyder på, at i hvert fald Venstre er begyndt at lytte til protesten. Forleden lancerede man en idé om nye motorveje i Jylland, for eksempel langs Hærvejen.

Flere ministre rejser for tiden også til Vestjylland for at forsvare sig over for vælgerne, blandt andre gruppeformand Kristian Jensen (V) og indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V). Det skriver Kristeligt Dagblad.
 

 


Nyhedsoverblik