Nyt livsfarligt rusmiddel på Falster

Unge køber en stærk type fælgrens over internettet og blander giften sammen med alkohol for at opnå en stærkere og længere brandert. I weekenden var to unge tæt på at dø af den farlige cocktail.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

 

 Kun få dråber af det såkaldte GBL kan slå ihjel og var tæt på det i weekenden for to 18-årige drenge her fra regionen. Danmarks førende misbrugsekspert Henrik Rindom kalder det den værste form for hasard af de misbrugsformer, han nogensinde har været præsenteret for.

De unge putter simpelthen fra 1-5 milliliter af den giftige væske ned i drinks eller øl, så rusen blandet med alkohol bliver stærkere og holder længere. Men konsekvenserne er livsfarlige.

- Det er ren gift, det man har indtaget, som skal omdannes til noget ikke giftigt nede i maven for at opnå rusen, og fordi man ikke ved, hvor mange enzymer, man har nede i mavesækken, og om de kan omdanne 2 eller 5 milliliter, så er det ren gætteri hver gang, og kan have dødelig udgang, siger Henrik Rindom.

En af drengene fra weekendens episode gik i koma, begge gik i kramper, og grunden til rusen er simpel. At spare penge på alkohol, når man kommer i byen.

- Det er et rusmiddel som vi generelt har set i København, men som er et nyt fænomen her på Lolland-Falster. De unge bruger det derhjemme inden de kommer i byen, så de kan forlænge deres brandert ved at blande det i alkohol. Men det er helt tåbeligt, de kan ikke vide, hvornår det går galt, og vi kan kun advare imod det og opfordre forældre til at holde øje med, om deres børn har noget af det omtalte fælgrens, lyder det fra lederen af nærpolitiet i Nykøbing-Falster, Uffe Uldahl.

Det er stoffet GBL, som er farligt og i Danmark sælges det ikke i sin rene form som fælgrens. Men for kun ca 50 euro kan man bestille det via nettet fra lande som Tyskland, Holland og Polen, og i sådan en halvliters flaske er der nok til en rus op mod 250 gange. Det er fuldt lovligt, og derfor kan politiet intet gøre.

At købe fælgrens over nettet til at rense sine fælge med er ikke forbudt, det er reglerne om EUs frie bevægelighed. Så, så længe man kan købe det over internettet, kan vi ikke styre det. vil man have det lavet om, er det en politisk beslutning, siger Uffe Uldahl.

Medlem af Europa-Parlamentet Anne E. Jensen vil derfor nu tage sagen op, så man kan blive enige om fælles europæiske restriktioner for salg af GBL, der som opløsningsmiddel altså burde kun kunne bruges til at fjerne graffiti eller rense fælge med.

 

 


Nyhedsoverblik