Nye krigsskibe mangler våben og besætning

Forsvaret har fået tre nye krigsskibe, men der er ikke penge til missiler, og et af skibene må blive i havn

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

      Danmarks tre nye fregatter til en samlet pris af knap seks milliarder kroner må efter al sandsynlighed sejle på verdenshavene uden de langtrækkende missiler, som krigsskibene primært er bygget til at medbringe.

      Berlingske skriver, at årsagen er pengemangel som følge af en planlagt nedskæring af forsvarsbudgettet med to milliarder kroner fra 2015.

      Desuden har partierne bag forsvarsforliget indtil videre skåret antallet af besætninger til de nye fregatter ned fra tre til to.

      Det betyder, at den tredje og sidste fregat, der bliver klar til brug i 2014, fra start bliver fortøjet til kajen på Flådestation Korsør og kun vil blive vedligeholdt af en nøglebesætning.

       Chefen for Søværnets Operative Kommando, kontreadmiral Finn Hansen, fastslår, at det "er tvivlsomt, hvornår der bliver råd til at fylde missillauncherne" på de nye fregatter. Han understreger dog, at han alligevel er glad for de nye fregatter:

      - Men med sparekravene til forsvaret vil det være en udfordring at skaffe midler til en tredje besætning efter 2015, siger Finn Hansen til Berlingske.

      Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, er enig i kontreadmiralens vurdering:

      - Der er en risiko for, at ikke bliver penge til missiler og besætning. Man kan derfor ikke udelukke, at vi har bygget et skib for meget, siger Dyrby Paulsen til Berlingske.

      På længere sigt kan han forestille sig, at en eller flere af de nye fregatter i stedet skal indgå i et Nato-flådesamarbejde, hvor skibene eventuelt skal sejles af andre besætninger end danske.

      Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) oplyser, at Forsvarskommandoen nu undersøger, om anskaffelse af missiler kan ske i samarbejde med andre lande, sådan at Danmark sender skibet, mens andre lande kommer med missilbevæbningen.

      /ritzau/


Nyhedsoverblik