Ny undersøgelse: Udkanten kan selv skabe udvikling

Danske udkantsområder har mulighed for selv at sikre fremgang. Landdistrikternes Fællesråd påpeger problemer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er håb for udkanten af Danmark, hvis de lokale borgere er indstillet på, at de skal redde sig selv.


Sådan lyder konklusionen i en undersøgelse fra Skov & Landskab ved Københavns Universitet, skriver Jyllands-Posten.


Seniorrådgiver, ph.d. Hanne Tanvig har analyseret udviklingen 10 steder i landet og opstillet en model for, hvad der skal til, for at der kan skabes udvikling i Udkantsdanmark.


- Konklusionen er, at det kan lade sig gøre at skabe udvikling mange steder i yderområderne. Det kræver først og fremmest, at der er borgere, som selv tager initiativ, siger hun til Jyllands-Posten.


Men gør det selv-ånden gør det ikke alene. Landsbyerne skal turde tænke stort, organisere sig og samarbejde med kommunen og investorer udefra.


Jørgen Møller, som er lektor ved Aalborg Universitet, mener også, at beboerne i landsbyer selv kan skabe udvikling.


- Nogle steder kan de udnytte geografien eller naturen - for eksempel på Læsø, hvor de har Læsø Sydesaltet - eller Samsøs kartofler, men alle steder kan opsøge udviklingen, siger han til avisen.


Landdistrikternes Fællesråd påpeger dog, at det er afgørende, at de rigtige forudsætninger er til stede. Det handler blandt andet om hurtigt bredbånd og mikrolån, som øger mulighederne for at skabe job


Carsten Hansen (S), minister for By, Bolig og Landdistrikter opfordrer på baggrund af undersøgelsen ildsjælene i yderområderne til at samarbejde med nabobyerne i fremtiden.


- Dette viser, at der er mulighed for vækst uden for de større byer, men også at ildsjælene ikke kan klare det selv.


- Men mange steder kan små og løsrevne projekter understøtte hinanden, hvis man kobler sig på hinandens udvikling for eksempel i turistprojekter i to eller flere nabobyer, siger han til Jyllands-Posten.


/ritzau/


Nyhedsoverblik