Netbanker under massivt angreb

Annette Warming fik et chok, da hun 27. december tjekkede sin netbank, skriver Politiken onsdag. Hvor der før jul stod 64.800 kroner, stod nu et rungende nul. Hun er en af flere tusinde danskere, der har været udsat for hackeres tyveri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Netop nu sidder en gruppe hackere i Østeuropa og arbejder systematisk med at bryde ind i danskernes netbanker, skriver Politiken.

- Vi gør det bedste, vi kan, for at være på vagt og holde udkig efter angrebene. Men reelt set er alle netbankkunder med en pc, der ikke er fuldt opdateret, i risikozonen for et angreb, siger Birgitte Mikkelsen, kontorchef i bankernes brancheorganisation, Finansrådet, til Politiken.

3,3 millioner danskere bruger i dag netbank. Mange af dem er udsat for hackerrisikoen, alene fordi de ikke har opdateret alle programmer på deres computer.

Tidligere bestod hackerrisikoen i, at man åbnede på en vedhæftet fil, der indeholdt en virus. Men den nye risiko opstår, uden at brugeren ved det. Hackeren kan udnytte et lille hul i et ikke-opdateret program, som f.eks. iTunes, PDF-reader eller Java, til at sende et spionprogram ind i brugerens computer. Her ligger spionen og venter på, at brugeren indtaster sin netbankkode. Når det sker, sender spionen koden hjem til hackeren. Herefter er det nemt for hackeren at logge på kundens konto og overføre penge til en anden konto.

- Risikoen er stor, fordi brugeren ikke ved, at han eller hun udsætter sig for den. Bankerne gør meget i kampen mod hacking, men brugeren skal selv tage ansvar for sin egen computers sikkerhed, siger Peter Kruse fra virksomheden Csis, der samarbejder med de danske banker om at højne sikkerheden, til Politiken.

Firmaet F-secure arbejder på sikkerhedsprogrammer for de danske banker. Channel manager Michael Dahl oplyser, at det aktuelle angreb foreløbig kan spores til lande, hvor der tales russisk, herunder Ukraine.

- Man må ikke undervurdere de her folk. De sidder i store virksomheder i udlandet, der designer angreb, siger Michael Dahl til Politiken.

I 2007 anmeldte bankerne 85 indbrud i netbanker, og sidste år steg tallet til 156. Endnu kendes omfanget af det igangværende angreb ikke.

- Derfor skal danskerne lære at opdatere deres programmer og sikre deres computere, ligesom de sikrer deres hjem ved at låse døren, når de går hjemmefra, siger vicepolitiinspektør Henning Schmidt, der leder sektionen for økonomisk kriminalitet ved Københavns Politi, til Politiken.

Henning Schmidt bekræfter, at sporene i det aktuelle angreb peger mod russisktalende lande. Men de russiske, ukrainske eller baltiske hackere bruger også danske mellemmænd, der går under betegnelsen 'muldyr'. Muldyret sørger for, at hackeren får pengene.

/ritzau/


Nyhedsoverblik