Region Sjælland afviser fødeklinik

Foto: TV ØST

To jordemødre fra Vemmelev ved Slagelse vil gerne tilbyde gravide kvinder at føde hos dem. Flere kvinder føder nemlig på vejene efter at fødeafdelingen på Slagelse Sygehus lukkede. Men Region Sjælland nægter at indgå en aftale med klinikken.

I lørdags fødte Stine Volff Klinksgaard fra Vemmelev ved Slagelse en søn. Desværre gik det præcis som hun frygtede: Hun nåede ikke frem til sygehuset i tide. Hendes kæreste hjalp deres barn til verden, mens Stine Volff Klinksgaard stod op af bilen på parkeringspladsen ved Holbæk Sygehus.

Alene inden for de seneste to måneder har fire kvinder født på landevejene.

Løsning lige om hjørnet
Det vil to jordemødre gerne lave om på. Få hundrede meter fra Stine Volff Klinksgaards hjem i Slagelse driver Louise Rûzz Zielinski og Line Stilling Denholt jordemoderklinikken Mind Your Body. Her betaler de gravide selv for at blive fulgt af den samme jordemoder gennem hele deres graviditet. Louise Rûzz Zielinski og Line Stilling Denholt ville gerne også kunne tilbyde kvinderne at føde hos dem.

- En god gammeldags fødeklinik, hvor man ringer til sin jordemoder, når man har veer. En jordemoder, som man kender, og som man har gået hos, lige fra man fik at vide, at man var gravid. Så føder man hos hende på klinikken, fortæller jordemoder Louise Rûzz Zielinski.

Derfor har de ansøgt Region Sjælland om en samarbejdsaftale, hvor klinikken i Vemmelev bliver en del af regionens fødselstilbud.

- Det ville både være til gavn for de fødende i området, der ville kunne undgå den lange køretur til Holbæk eller Næstved, ligesom det samtidig ville give jordemødrene bedre arbejdsvilkår. Faktisk ville Region Sjælland også kunne brøste sig af at være den eneste region i landet, som kunne tilbyde at føde på en privat fødeklinik.

Region afviser at samarbejde
Men Region Sjælland afviser at indgå en aftale med de to jordemødre.

- Vi har fire faste fødesteder i regionen. Det er en regionsrådsbeslutning, at der skal være fire og ikke flere. Så alene af den grund. Dernæst ville det være sådan, at hvis vi skulle lave flere fødesteder, så ville vi skulle leve op til de krav, som de eksisterende fire har. Det vil sige faste læger på vagt, forklarer Lars Onsberg Henriksen, kvalitetsdirektør i Region Sjælland.

Og det svar vækker opsigt på Christiansborg:

- Det vi alle sammen råber og skriger om, det er, at vi skal have vækst. Man kan jo ikke åbne en avis nu om stunder, uden at politikerne snakker om vækst. Når der så er nogen, der gerne vil vækste, så skal de bruge tre år og rende panden mod muren. Det er jo virkelig tragikomisk, at vi har fået indrettet os sådan, siger Villum Christensen, medlem af Folketinget for Liberal Alliance.

Bedre og Billigere
De to jordemødre opfylder endda samtlige af de såkaldte Anbefalinger for Svangeromsorgen. Det gør Region Sjælland derimod ikke. Samtidig kan de to jordemødre fra Vemmelev klare en fødsel flere tusind kroner billigere end Regoin Sjælland selv kan.

 

- Når de er ligeså dygtige, og oven i købet kan gøre det billigere og sikre at kommende mødre ikke skal køre 30, 40, 50 kilometer for at føde, så er det altså svært at finde ét eneste godt argument for, at den slags private ikke skal have lov til at indgå en aftale. Og så hører det jo ingen steder hjemme at indføre love, hvor vi ellers lægger op til, at det er det, vi gerne vil, siger Villum Christensen, Liberal Alliance.

 

Åbner alligevel
Jordemødrene Louise Rûzz Zielinski og Line Stilling Denholt vil udvide deres klinik til en fødeklinik uanset om Region Sjælland vil samarbejde eller ej. Men uden en aftale med regionen skal de gravide selv betale for at føde i klinikken.

- Det bliver jo et helt andet klientel vi får, hvis kvinderne selv skal betale for at føde hos os. Så bliver det jo kun dem med ekstra penge på lommen, som kan benytte sig af vores tilbud om at føde med en kendt jordemoder og undgå den lange køretur. Det er jo en skævvridning af tilbuddene, siger Louise Rûzz Zielinski.

03:54 Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App