Museum i knæ

Foto: TV ØST

Transportminister Henrik Dam Kristensen har besluttet at det spinternye Vej og Bromuseum i Holbæk ikke længere skal modtage statstøtte til driften.

For museets ansatte kommer Transportministerens udmelding som et chock:

"Jeg er trist og ked af det, og chokeret. Det kommer virkelig som en overraskelse". Sådan siger museets chef Helle Schummel i dag til TV2ØST.

Helle Schummel har siden 1995 arbejdet på at få museet op at stå, og hun anslår, at de samlede omkostninger til forarbejde, projektering, bygninger og interiør beløber sig til mere end 20 millioner kroner. Men Transportminister Henrik Dam Kristensen (MF. Soc.Dem.) står fast på beslutningen om at sparekniven skal svinges over det nyåbnede museum:

"Sådan er det når vi har en situation hvor landet har et underskud på 100 milliarder kroner, så må alle ministerier holde for, og så må jeg focusere på det der er min kerneopgave. Og det er altså ikke at drive museum".

Transportministeren er åben over for en fortsat drift af museet, hvis der kan skaffes private midler, men det formilder ikke den tidligere minister Brian Mikkelsen (MF. Kons.). Da han i 2003 var Kulturminister, skaffede han ekstraordinært pengene til at realisere museet:

"Man bryder den aftale som vi indgik. Jeg fik skubbet det her projekt i gang i 2003, hvor vi flyttede penge fra kulturministeriet til trafikministeriet, men det lader til at den nuværende regering bare stjæler de penge, uden at bruge dem til et vej og bromuseum".

Holbæks Borgmester Søren Kærsgaard (Venstre.) er også overrasket over beslutningen om at skære støtten væk. Museet skal bevares mener han:

"Vi er rigtig ærgerlige over at det ser ud til at vi mister vores museum, derfor vil jeg nu tage fat i de lokale folketingsmedlemmer og sige til dem, at det her må være en beslutning vi skal have gjort om".

Brian Mikkelsen (MF. Kons.) har heller ikke tænkt sig, at lade Transportministerens beslutning passere uden kamp:

"Det virker jo lidt tåbeligt, at man laver en indvielse for ganske kort tid siden, og så trækker man driftstilskudet væk. Så derfor vil jeg nu gå I kødet på Trafikministeren og holde ham fast på den aftale vi indgik, blandt andet med det Radikale Venstre, som sidder I regeringen I dag".

På Vej & Bromuseet forsøger de ansatte at holde humøret oppe, trods chokket:

"Vi håber, at beslutningen kan blive ændret, ingen tvivl om det", siger Museumschef Helle Schummel.

02:17 Luk video

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App