Mobbepolitik forhindrede ikke selvmord (Video)

Når børn bliver udsat for mobning i skoletiden, skyldes det ikke nødvendigvis mangel på en mobbepolitik, men opfølgning og handling. Det fortæller jurist og mobbeekspert, Helle Rabøll Hansen

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Helle Rabøll Hansen  giver dumpekarakter til mobbeplanerne på over halvdelen af de 50 skoler hun for nylig har undersøgt. Og mener der skal lovgivning til for at få skolerne til at sikre den nødvendige handling, der kan komme mobningen i folkeskolerne til livs.

-    I Sverige har man med stor succes, valgt en politik, hvor folkeskoler der har mobbesager kan få bøder helt op til 100.000 kroner. Der er oprettet anti-mobbe-patruljer og sat andre initiativer i værk. Det har fået antallet af mobbetilfælde til at falde dramatisk, siger Helle Rabøll Hansen.

[video:video_mangler:091203_mobning.flv]

TV2 ØST har vist Helle Rabøll Hansen den mobbepolitik, der var på Udby Skole, hvor 12-årige Robert Hansen var elev indtil en juni-dag i år. Lige indtil den dag hvor mobningen angiveligt blev for meget. Ifølge TV2 ØSTs oplysninger gik Robert hjem fra skole efter endnu en dag med drillerier og tog sit eget liv.

Flere kilder fortæller desuden TV2 ØST, hvordan skolen i årevis har været belastet af mobning på trods af, at skolen proklamerede at være mobbefri. Den ligefrem skiltede med en velment anti-mobbe-politik, der understregede, at mobning ikke var tilladt. Alligevel er der kritik af skolen fra eksperten. Skolen viser i mobbepolitikken at den har de rette intentioner, men Helle Rabøll Hansen pointerer overfor TV2 ØST, at problemet er som på mange folkeskoler, at ønsket om at være mobbefri ikke følges til dørs af handling:

- Ord er slet ikke nok. Vi taler om et meget komplekst fænomen. Og vi skal vænne os til, at vi skal gribe det an på en fuldstændig anden måde, siger Helle Rabøll Hansen.

TV2 ØST har igennem længere tid undersøgt forholdene på Udby Skole og hvilke omstændigheder der lå bag Robert Hansens selvmord. Roberts familie er stadig for berørt af den tragiske sag til at udtale sig, men andre kilder, børn, forældre og tidligere ansatte, beretter enslydende om en skole med store mobbe-problemer.

En tidligere elev, der har haft mobningen tæt inde på livet og som desuden har været ansat, som vikar på skolen, fortæller at mobbe-kulturen på Udby Skole var udbredt, men at ingen gjorde noget for at komme den til livs.

Hverken Udby Skole eller Holbæk kommune har ønsket at udtale sig til TV2 ØST´s journalistiske magasin, Missionen, men efter TV2 ØST gik ind i sagen om den proklamerede mobbefri skole, reagerede kommunen med en pressemeddelelse, hvor skolens nye skoleleder skriver, at skolen efter Robert Hansens tragiske selvmord har besluttet at sætte fokus på trivslen på skolen.

- Alle klasser skal snakke om trivsel og samvær, og alle klasser skal udarbejde deres egne regler for samværet blandt klassens elever. Ikke fordi regler i sig selv forandrer noget, men fordi samtalen mellem eleverne og lærerne er med til at gøre alle opmærksomme på, hvordan man hver især er med til at gøre dagen god eller dårlig for andre, skriver skolechef på Udby Skole, Christian Thyrring i pressemeddelelsen.


Nyhedsoverblik